Filistin BAE’nin İsrail üzerinden gönderdiği yardımı reddetti: Normalleşme köprüsü değiliz

Filistin yönetimi Filistin halkına gönderilecek her türlü yardımın İsrail ile değil Filistin liderliğiyle koordine edilmesi gerektiğini vurguladı. BAE'nin yardımları İsrail üzerinden göndererek Tel Aviv'le 'normalleşme'ye kılıf yaratmayı amaçladığı belirtildi.

Dış Haberler

Filistin yönetimi Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail üzerinden koronavirüsle mücadele için gönderdiği yardım malzemelerini geri çevirdi.

Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle “BAE tıbbi yardımla ilgili bizimle bir işbirliğine girmedi ve biz de işbirliği olmadan gelen bu yardımları teslim almayı reddediyoruz” dedi. Keyle “Biz egemen bir ülkeyiz ve öncelikle bizimle işbirliği yapmalıydılar” diye konuştu.

Filistinli Maan Haber Ajansı’nın haberine göre teslimatı reddetme kararı yardım malzemeleri İsrail’de Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na vardığı zaman alındı.

'Yardım değil normalleşme kılıfı'

Ajansa göre Filistin hükümetinden kaynaklar “BAE yetkilileri Filistin devletiyle yardım göndermeden önce herhangi bir işbirliğine girmediler. Filistinliler İsrail ile ilişkilerini normalleşme arayışındakiler için bir köprü olmayı reddediyor” dediler.

Filistin halkına gönderilecek herhangi bir yardımın İsrail ile değil Filistin’in liderliğiyle koordine edilmesi gerektiğini vurgulayan hükümet kaynakları “Yardımları doğrudan İsrail’e göndermek normalleşme için bir kılıf oluşturuyor” dediler.

BAE ile İsrail arasında bilinen ilk uçuş

BAE’ye ait tıbbi yardım malzemelerini taşıyan uçak Salı günü Abu Dabi’den havalanarak İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’na inmişti. Bu uçuş diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail ile BAE arasında kamuoyuna açıklanan ilk uçuş olma özelliğini taşıyor.

BAE’nin devlet havayolları şirketi Etihad da AP’ye yaptığı açıklamada sözkonusu uçuşu doğrulayarak “Filistinlilere tıbbi malzeme yardımı için 19 Mayıs’ta Abu Dabi’den Tel Aviv’e bir insani kargo uçağı seferi icra edilmiştir” dedi.

İsrailli gazeteci Itay Blumental da Twitter hesabından kargo uçağının fotoğraflarını paylaşarak “Abu Dabi’den İsrail aracılığıyla Filistinlilere sevgiler” yorumunu yaptı.

BAE ve diğer Körfez ülkelerinin İsrail ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Arap ülkeleri arasında İsrail ile yalnızca Mısır ve Ürdün’ün diplomatik ilişkileri mevcut. Ancak son yıllarda BAE, Suudi Arabistan ve Umman gibi bazı Körfez ülkelerinin İsrail ile örtülü bağlar kurmaya çalıştığı biliniyor.

2020 başlarında BAE, Bahreyn ve Umman büyükelçileri Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun katılımıyla yapılan “Yüzyılın Anlaşması” planının sunulduğu törene katılmıştı. Netanyahu ile Sudan Egemen Konseyi Başkanı General Abdulfettah Burhan da Uganda’nın Entebbe şehrinde bir araya gelerek karşılıklı işbirliğini başlatma konusunda mutabık kalmıştı. Öte yandan Mart ayında ABD yönetiminin Netanyahu ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Kahire’de bir araya getirmek için çalıştığı gündeme gelmişti.