Facebook Rus, Çin ve İran kaynaklarına 'devlet medyası' etiketi koyacak

Facebook, devlet tarafından kontrol edilen basın kuruluşlarını etiketleme kararı aldı. Rusya, Çin ve İran'ı hedef alan uygulama ABD için geçerli olmayacak.

Dış Haberler

Facebook’un devlet tarafından kontrol edilen basın kuruluşlarını etiketlemeye başlayacağı ve 2020 yazından itibaren, bu tür kaynaklardan ABD’li kullanıcıları hedef alan reklamları engelleyeceği açıklandı.

Reuters’ın haberine göre, dünyanın en büyük sosyal ağı olarak gösterilen Facebook, Rusya’nın Sputnik’i, İran’ın Press TV’si ve Çin’in Xinhua’sı gibi devlet tarafından kontrol edilen basın kuruluşlarını etiketlemeye başlayacak. İlk etapta yaklaşık 200 sayfanın etiketlenmesi bekleniyor.

Facebook’un siber güvenlik politikalarının başında bulunan Nathaniel Gleicher, editoryal bağımsızlığa sahip olmaları nedeniyle uygulamanın ABD hükümeti tarafından yönetilen kaynaklar için geçerli olmayacağını açıkladı. 

Rusya’nın 2016 seçimlerine müdahale etmek için platformlarını kullanmasını engelleyemediğini kabul eden Facebook’un uzun bir süredir siber güvenliği arttırma ve platformlarında yer alan sayfalar ve reklamlar için daha geniş şeffaflık şartları dayatmaya çalıştığı belirtiliyor. 

Yeni uygulamayla çerçevesinde, ‘‘son derece kaygan olan sınırları zorlayabilecek olması’’ nedeniyle tekil siyasi figürler ya da partilerle ilişkili medya kaynakları için etiket kullanılmayacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, Cuma günü günlük basın toplantısında, gazetecilere, sosyal medya şirketlerinin basın kuruluşları için keyfi engeller çıkarmaması gerektiğini söyledi. Geng, ‘‘İlgili sosyal medya platformunun ideolojik taraflılığını bir kenara bırakmasını ve her ülkenin medyasının oynadığı role ilişkin daha açık bir tutum sergilemesini bekliyoruz’’ diye konuştu.