Facebook çalışanlarından Zuckerberg’e Trump tepkisi

Trump’ın göstericilere ateş açmakla tehdit ettiği mesajının Facebook’ta yayımlanmasına şirket çalışanlarının tepkisi sürüyor. Yüzlerce çalışan sanal toplantıyı terk etti, bazı çalışanlar istifalarını açıkladı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkede George Floyd’un polis tarafından öldürülmesine karşı eylemlerle ilgili protestocuları tehdit eden mesajının Facebook tarafından yayımlanmasının ardından şirket çalışanlarının tepkisi sürüyor.

Trump’ın protestoculara yönelik “yağma başlarsa ateş açma da başlar” mesajı Twitter tarafından “şiddeti yücelttiği” gerekçesiyle gizlenmişti. Trump aynı paylaşımı Facebook’ta da yapmış, Facebook yönetimi paylaşıma ilişkin bir adım atmamıştı.

Bunun üzerine şirket içinde başlayan tartışmalar Pazartesi günü şirket patronu Mark Zuckerberg’in katıldığı sanal toplantıda da gündeme geldi. New York Times pazartesi günkü toplantıda yüzlerce çalışanın toplantıyı terk ederek Zuckerberg’in tutumunu protesto ettiğini duyurdu.

Zuckerberg, Facebook çalışanlarıyla dün video konferans yoluyla yaptığı başka bir toplantıda, yapılan incelemelerin ardından şirketin Trump’ın mesajını engellemesi için herhangi bir gerekçe görmediği sonucuna vardığını belirtti. Zuckerberg bu kararı medyada ve şirket içinde memnuniyetsizliğe ve eleştirilere yol açacağını da bilerek aldıklarını söyledi.

Öte yandan Zuckerberg Trump’ın 1960’larda bir polis şefinin sözlerinden alıntıladığı bu mesajının ırkçı bir geçmişi olduğunu kabul etti ancak Facebook’un devlet aktörlerine “güç kullanımı hakkında uyarıda bulunma izni veren” bir politikası olduğunu kaydetti.

Facebook’ta arayüz mühendisi olarak çalışan Brandon Dail “Çok açık ki yönetim bizim yanımızda olmayı reddediyor” diye yazarak Zuckerberg'e tepki gösterdi.

Şirkette yazılıım mühendisi olarak çalışan Timothy J Aveni ise Facebook ve LinkedIn üzerinden istifasını duyurdu. Aveni “Mark bize her zaman şiddete çağıran konuşmaların kırmızı çizgisi olduğunu söylüyordu. Cuma günü bunun yalan olduğunu gösterdi” diye yazdı.