Erdoğan talimat verdi, seçimler geçersiz kılındı: HDP'ye kayyum operasyonunun ayrıntıları...

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimden önce talimatını verdiği HDP'li belediyelere kayyum operasyonu aralıksız sürüyor. HDP'nin 31 Mart'ta büyük farkla kazandığı tam 51 belediye AKP tarafından gasp edilirken, kayyum saldırısının ayrıntılarını derledik.

Haber Merkezi

31 Mart yerel seçimlerinden aylar önce konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yerel seçimler yaklaşıyor. Teröre bulaşmış kişiler tekrar sandıktan çıkarsa beklemeden anında gereğini yapıp kayyım atarız” demişti.

Seçimlerden önce HDP’nin kazanacağı belediyelere kayyum atanacağını ilan eden Erdoğan’ın talimatı seçim sonuçlarının belli olduğu anda devreye sokulmuş oldu.

Yüzde 70’le kazanan adaya değil, yüzde 25 oy alan AKP’li adaya mazbata

31 Mart’ta 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde toplam 65 belediyede seçimleri kazanan HDP’li belediyelere ilk saldırı mazbata aşamasında geldi.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde mazbata seçimi tam yüzde 70 oyla kazanan HDP’ye değil, ikinci olan AKP’ye verildi.

Buna gerekçe olarak belediye başkanının KHK ile kamu görevinden çıkarılması gösterilirken, YSK’nin adaylığına engel olmadığını belirttiği isme yine YSK tarafından mazbatası verilmemiş, seçimde yüzde 25 oy alan AKP’li adaya mazbata verilmişti.

Benzer şekilde Van’ın Edremit ilçesinde seçimi yüzde 54, Çaldıran ve Tuşba’da yüzde 53, Erzurum Tekman’da yüzde 49, Kars Digor’a bağlı Dağpınar beldesinde yüzde 54’le seçimi kazanan HDP’li adaylara değil, AKP’li olan ikinci sıradaki adaylara mazbata verilmiş oldu.

Üç büyükşehire kayyum: 958 bin oy gasp edildi

Seçimlerin üzerinden geçen beş ayın ardından ilk büyük saldırı HDP’li büyükşehirlere yönelik oldu. Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ni kazanan HDP’li belediye başkanları yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandı.

Kayyum atanan Diyarbakır’da HDP’li belediye başkanı Selçuk Mızraklı seçimi yüzde 63 oy oranı ve 490 bin oyla kazanmıştı.

Mardin’de ise seçimleri yüzde 56 ile kazanan HDP’li Belediye Başkanı Ahmet Türk, 208 bin oy almıştı.

Van’da ise seçimleri kazanan HDP’li Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan, seçimleri yüzde 53 oy oranı ve 260 bin oyla kazanmıştı.

Sonra ardı arkası kesilmedi…

Üç büyükşehire kayyum ataması kararı sonrası diğer HDP’li belediyelere de sırayla kayyum atandı.

İşte o kayyum listesi:

  • 17 Eylül’de Diyarbakır’ın Kulp
  • 18 Eylül’de Erzurum’un Karıyazı
  • 18 Ekim’de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin
  • 22 Ekim’de Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş
  • 29 Ekim’de Şırnak’ın Cizre
  • 2 Kasım’da Van’ın Saray
  • 4 Kasım’da Mardin’in Kızıltepe
  • 9 Kasım'da Van İpekyolu
  • 13 Kasım: Diyarbakır'ın Yenişehir ve Hazro belediyeleri, Şırnak’ın İdil Belediyesi ve Dersim'in Akpazar belediyesine kayyum atandı.
  • 16 Kasım: Mardin'in Derik, Mazıdağı ve Savur ile Urfa'nın Suruç belediyelerine kayyum atandı.
  • 7 Aralık: Van'ın HDP'li Muradiye, Özalp ve Başkale belediyelerine ve Batman'ın İkiköprü Belde Belediyesi'ne kayyum atandı.
  • 21 Aralık: Diyarbakır’ın Sur ilçesinde gözaltına alınan HDP’li Belediye Başkanı Filiz Buluttekin’in yerine ilçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi kayyum olarak atandı.

Kayyum atamaları salgında da devam etti

HDP’li çok sayıda belediyeyi kayyum atayarak kontrolüne alan AKP, salgın günlerinde dahi kayyum atamalarına ara vermedi.

23 Mart’ta Batman, Bitlis’in Güroymak, Diyarbakır’ın Eğil, Ergani, Silvan, Lice, Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçebağ belediyelerine kayyum atandı.

Kayyum atamalarına son halka olarak Siirt, Baykan, Altınova Kurtalan ve Iğdır belediyeleri eklenerek belediye başkanları da gözaltına alındı.

65 belediyenin 45’ine kayyum, 6’sına mazbata engeli

31 Mart yerel seçimlerinde 65 ayrı yerde seçimleri birinci tamamlayan HDP’nin bugün itibariyle kayyum ve KHK’lerle elinden alınan belediye sayısı 51’e yükseldi.

45 belediyeye kayyum atanırken, 6 belediye başkanının mazbatası ise seçimden 10 gün sonra ikinci sırada olan AKP’li adaylara verilmişti.