Erdoğan sosyal medya düzenlemesi için gaza basmıştı: Düzenlemenin ayrıntıları neleri kapsıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal medyayı kontrol altına alacak yasal düzenlemelerin yapılacağını açıklamıştı. Yapılacak sosyal medya düzenlemeleri, sosyal medya platformlarının en az 1 temsilciyi Türkiye'de bulundurması zorunluluğunu getirecek.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, sosyal medyayı kontrol altına alacaklarını açıklamış, ''Buradan parlamentomuza ve parti grubumuza konuyla ilgili yürürlüğün süratle hazırlanması ve yürürlüğe konulması çağrısı yapıyor, yasama dönemi bitmeden bu konunun halledilmiş olmasını diliyorum'' demişti.

Düzenlemenin ayrıntıları için ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu yasal düzenlemenin içeriğine ilişkin bilgileri paylaştı.

Kahvecioğlu'nun haberine göre, yasal düzenleme ile sosyal medya mecralarıyla ilgili olan kanuna "sosyal ağlar" tanımı eklenecek.

BTK denetleyebilecek

Yapılacak düzenlemelerle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, sosyal mecraların yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğini denetleyebilecek. Ayrıca BTK, verilerin yedeklenmesi konusunda da yetkili olacak.

Temsilci bulundurmak zorunlu olacak

Düzenlemelerden bir diğeri de sosyal medya platformlarına Türkiye'de bir temsilci bulundurma zorunluluğu getirmek olacak. Sosyal mecralar, Türkiye'deki adli ve idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi için yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirlemek zorunda olacak. 

En geç 72 saatte cevap verme zorunluluğu

Kahvecioğlu'nun haberinde yer alan bir diğer değişiklik ise sosyal ağ sağlayıcılarının, kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğini ihlâl eden içeriklere yönelik başvurulara, en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olması.
Ayrıca cevap vermeyen sosyal ağ sağlayıcılarına da 100 bin ile 1 milyon TL arasında ceza verilecek.

Düzenleme ile Netflix, Amazon Prime, Puhu TV ve Blu TV gibi platformlar da yasal altyapıya kavuşturulacak.