Erdoğan 'normalleşme' kararlarını açıkladı: Seyahat kısıtlaması kaldırıldı, restoran ve kafeler açılıyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından 'normalleşme' kararlarını açıkladı. 1 Haziran'dan itibaren seyahat kısıtlamaları kaldırılıyor, restoran ve kafeler açılıyor. 65 yaş üstü ve 18 yaş altına kısıtlamalar devam edecek. Erdoğan ayrıca yarın 'İstanbul'un fethi'nin yıldönümü kapsamında Ayasofya'da Fetih suresi okunacağını söyledi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından "normalleşme" kararlarını açıkladı. 1 Haziran'dan itibaren seyahat kısıtlamaları kaldırılıyor, restoran ve kafeler açılıyor. 65 yaş üstü ve 18 yaş altına kısıtlamalar devam edecek. Erdoğan haftasonu sokağa çıkma yasağına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Erdoğan yarın 'İstanbul'un fethi'nin yıldönümü kapsamında Ayasofya'da Fetih suresi okunacağını söyledi.

Erdoğan "Önümüzdeki günlerde de iş dünyamızın ve vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

- Bugüne kadar Vefa Sosyal Destek Grupları 6 milyon 240 binin üzerinde talebe cevap verdi.

- Son 2 buçuk aydaki kayıplarımızın hepsini kısa sürede geri alacağımızdan en küçük şüphemiz yoktur.

- Siyasi ve ekonomik bakımından yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin çok iyi bir yere geleceğinin işaretlerini şimdiden almaya başladık.

- İnşallah daha önce 2. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında yapılan hataları tekrarlamayacak, ülkemizin önüne gelen fırsatları değerlendirmeyi sağlayacağız.

Ayasofya'da Fetih suresi

- Yarın İstanbul'un fethinin 567. yıldönümü. Milletimizle birlikte çok güzel programlara şahitlik edeceğiz. Önce Sancaktepe'de Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi'nin açılışını yapacağız. Akşam saatlerinde Okçular Vakfı'nın Fetih Kupası yarışmaları gerçekleştirilecek. Ayasofya'da Fetih süresi okunacak ve dualar edilecek.

-  27 Mayıs Türkiye'ye darbe virüsünün ilk girdiği tarihtir. Maalesef bu tarihten sonra darbe, cunta veya darbe girişimiyle maruz kaldık. En son 15 Temmuz'u birlikte yaşadık.

- Aldığımız tedbirler sayesinde yeni hasta sayımız sürekli azalıyor.

- Salgını kontrol halinde tutuyoruz.

- Yurtdışı temini ve özel sektörün desteğinin yanısıra Savunma Bakanlığı da ilaç üretimine başladı.

- MKE maske cihazı ile termal kamera imalatına başladı.

Şehirler arası seyahat kısıtlaması kalkıyor

- Bu hafta itibariyle aldığımız yeni kararlar şunlardır: Şehirler arası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamıyla kaldırılmıştır. Bazı illerimiz için kısıtlamayı yeniden getirebiliriz.

- İdari izindeki kamu personeli 1 Haziran'dan itibaren mesaiye başlayacaktır.

- Kreşler ve bakım evleri 1 Haziran’da açılacak.

- Kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca değerlendirilecek.

65 yaş üstüne kısıtlama devam edecek

- 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14-20 saatleri arasında istisna kapsamında olması uygulaması devam edecek.

- 65 yaş üstü esnaf maske, mesafe ve temizlik şartına uymak şartıyla işinin başında olabilecek.

18 yaş altına kısıtlama

- 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlamasını 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba-Cuma günleri 14.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

Restoran, kafe, plaj ve müzeler açılıyor

- 1 Haziran tarihi itibariyle restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışındadır.

- Turizm tesislerinin bünyesinde işletmeler saat sınırlamasına tabi değildir. Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran'da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre kapsamı ve saati ayrıca değerlendireceğiz.

- Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran'da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran'da açılıyor.

- Hayvan satış yerleri 1 Haziran, hipodromlar 10 Haziran'da yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.

- Deniz turizmi balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar belirlenen kurallar dahilinde kaldırılmıştır.

- Sürücü ve benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren, kütüphaneler, gençlik merkezleri, kampları, kıraathaneler 1 Haziran'dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecektir.

Açık havada konserler başlayacak

- Açık havada konserler yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecektir.

- Tüm bu hususlarla ilgili ayrıntılı açıklamaları ilgili kurumlarımız kamuoyuyla paylaşacaktır.