Erdoğan kıdemde kutuyu açtı: Patronlar daha fazlasını isteyecekler

Alpaslan Savaş: (Patronlar) Kıdem Tazminatı Fonu'ndan vazgeçmeyecekler. Ayrıca iktidar da fonu sıcak para kaynağı olarak tercih ediyor. Sadece Meclis tatile girmeden yapılacak düzenlemede gündeme gelme ihtimali zayıfladı. Patronların tümden onay vereceği bir model üzerinde çalışacakları anlaşılıyor"

Haber Merkezi

Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası ücretsiz izin uygulamasını ve kısa çalışma ödeneği bir ay uzattığını açıkladı. Ancak kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Kıdem tazminatıyla ilgili son gelişmeleri ve bu açıklamayı TKP Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş ile konuştuk.

Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada kıdem tazminatından hiç söz etmedi. Bu çeşitli çevrelerce konu rafa kalkıyor diye de yorumlandı. Sizce de böyle mi?

Aslında kıdem tazminatı konusunda hükümet ile patronlar arasında bir dizi anlaşmazlık olduğu ortada. AKP’nin kıdem tazminatı fonu için önerdiği son formül, işçiler için kıdem tazminatının bir bölümünü ulaşılamaz hale getiriyor ancak patronların kıdem tazminatı için ceplerinden çıkan parayı düşürmüyor. Patronlar fonu, para piyasaya çıksın ve kullanabilsinler diye istiyor ama bu diğer koşulun sağlanmasını da bekliyor. Erdoğan’ın haftasonu sendikaları suçlayan ve “kendi aranızda halledin, kabineyi alet etmeyin” sözleri daha çok patronları işaret ediyordu. Dünkü kabine toplantısı sonrası kıdem tazminatını hiç konu etmemesi bu anlaşmazlığın da işareti.

Peki kıdem tazminatının fona geçirilmesi gündemden düştü mü?

Hayır. Bu tehlike hep var. Kıdem tazminatında fon patronların baştan beri istedikleri şey. Vehbi Koç’un Kenan Evren’e mektubunda var kıdem tazminatı fonu talebi. Fondan vazgeçmeyecekler. Ayrıca iktidar da fonu sıcak para kaynağı olarak tercih ediyor. Sadece meclis tatile girmeden yapılacak düzenlemede gündeme gelme ihtimali zayıfladı. Patronların tümden onay vereceği bir model üzerinde çalışacakları anlaşılıyor. "Bilim kurulu" oluşturma gündemi de bununla ilgili.

Peki tehlike geçmedi derken neyi kastediyorsunuz?

Erdoğan’ın açıkladığı pakette kıdem tazminatını ilgilendiren tek düzenleme fon değil. 25 yaş altı 50 yaş üzeri işçilerin belirli süreli sözleşmelerle çalıştırılmasının önünü açacak düzenleme de kıdem tazminatını ilgilendiriyor. soL’da çokça gündeme getirdik konuyu. Fon tartışılırken, konfederasyonlar kırmızı çizgilerini fon üzerinden çizerken kıdem tazminatını hedef alan bu ikinci düzenlemeyi ihmal ettiler. Ancak son bir haftadır belli bir farkındalık sağlandı ve yapılan açıklamalarda hem fon hem belirli süreli sözleşme düzenlemesi birlikte gündeme gelmeye başladı. Biliyorsunuz bu düzenleme geçerse 25 yaş altı 50 yaş üzeri işçilerin kıdem tazminatı tümden ortadan kalkacak. Bu tehlike hala gündemde.

Erdoğan kıdem tazminatından bahsetmedi ama ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğinde salgının zorlayıcı sebep olarak kabul edilmesinin bir ay uzatıldığını duyurdu. Bu da patronların talebiydi. Bu yetecek mi patronlara?

Yetmeyecek. Üstelik patronlar her ikisi için de bir değil üç ay uzatma istiyorlardı. Erdoğan’ın hala iki ay daha uzatma opsiyonu var. Bunu elinde tutmak istemiş olabilir. Bir de Erdoğan’ın ilk açıkladığı pakette istihdam teşvikleri vardı ki onlardan biri bu 25 yaş altı-50 yaş üzeri işçiler için belirli süreli sözleşme düzenlemesiydi. Son ana kadar pazarlık sürecektir. Erdoğan bir kere kutuyu açtı, patronlar hep daha fazlasını isteyecek. Bu nedenle kıdem tazminatı konusunda hâlâ kritik haftada olduğumuzu söyleyebilirim.