Endonezya'da genel grev: Binlerce işçi hak gaspını öngören yasaya karşı sokağa çıktı

Endonezya'da işçiler, hak gaspını öngören "istihdam yasası"nı rotesto etmek için sokaklara çıktı.

Haber Merkezi

Endonezya'nın bazı kentlerinde binlerce kişi, yeni istihdam yasasını protesto etmek için sokaklara çıktı. İşçiler, patron yanlısı yasa nedeniyle ülkede genel greve gitme kararı almıştı.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo tarafından sunulan ve dün parlamentodan geçen yasa, halihazırda var olan 70 yasanın yeniden gözden geçirilmesini öngörüyor.

İşçi sendikaları, yasaya karşı üç günlüğüne ilan edilen genel greve iki milyona yakın işçinin katılmasını bekliyor.

Elektronik eşya fabrikalarının çoğunlukta olduğu Endonezya'nın başkenti Cakarta ve Batam'daki sanayi bölgelerinde bugün protestolar başlamış durumda. Yerel medya, Sumatra kenti ve Sulawesi adalarında da protestoların görüldüğünü aktardı.

Endonezyalı televizyon kanalları, binlerce kişinin Batı Cava bölgesindeki Bandung kentinde bir araya geldiğini görüntüledi. Protestocular, kentte yerel meclis binasının önünde toplandı.

Başkent Cakarta'da polis, koronavirüs tedbirlerini gerekçe göstererek protestocuların parlamento binası önünde toplanmalarına izin vermedi.

Söz konusu yasa, toplu sözleşmelerin üç yıllık azami süresinin kaldırılmasını ve kıdem tazminatının düşürlmesini öngörüyor. Hükümet, yasanın kayıtlı istihdamın artırılması amacıyla hazırlandığını öne sürüyor. Yasa kapsamında çalışma saatlerinin artırılması ve ücretli izinlerin azaltılması da öngörülüyor.