Elon Musk'ın 'istihdam fonu' talebi reddedildi

Kaliforniya İstihdam Eğitimi Kurulu, Elon Musk'ın CEO'su olduğu SpaceX için 655 bin 500 dolar devlet istihdam ve eğitim destek fonu sağlanmasına ilişkin talebini Musk'ın Tesla şirketini eyaletten taşıma tehdidini hatırlatarak reddetti.

Dış Haberler

Kaliforniya İstihdam Eğitimi Kurulu, Elon Musk'ın SpaceX için 655 bin 500 dolar devlet istihdam ve eğitim destek fonu sağlanmasına yönelik talebini reddetti.

Reuters'ta yer alan habere göre kurul, ret açıklamasında Musk'ın Tesla şirketini eyaletten taşıma tehdidinde bulunmasını hatırlattı.

Musk, Tesla fabrikasının koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılması nedeniyle Alameda kasabasının yerel yönetimiyle gerginlik yaşamıştı. Musk, salgın döneminde fabrikada üretimin devam etmesi konusunda yönetime ısrarda bulunmuştu.

Kurulun 5 üyesi, söz konusu talebe ret oyu verirken, 2 üye talebe onay verdi. Oylamaya bir üye katılmadı. Kurulda Musk'ın Tesla fabrikasının yeniden açılması gerektiğine yönelik Twitter paylaşımlarının ve eyaletin Hawthorne kentinde bulunan SpaceX genel merkezinde son yıllardaki işten çıkarmaların ele alındığı belirtildi.

Aynı zamanda elektrik işçileri sendikası IBEW'in siyasi direktörü olan kurul üyesi Gretchen Newsom, "Kanaatimce, SpaceX CEO'sunun Kaliforniya'dan taşınma tehditlerini ve tartıştığımız diğer her şeyi göz önünde bulundurduğumuzda, talebi destekleyecek güven seviyesine henüz ulaşmadık" açıklamasında bulundu.

Newsom, "SpaceX farklı bir şirket olabilir, ama CEO'su aynı" dedi.

Musk'ın fon talebine işçi sendikaları tarafından da karşı çıkıldığı kaydedildi.

Devlet istihdam gelişim fonu, SpaceX'in Starlink uydu projesi için 900 çalışanın eğitilmesini ve Starship programı için 300 kişinin işe alınmasını öngörüyordu.

Karantinaya tepki göstermişti

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk, ABD'de koronavirüs nedeniyle yürürlüğe giren karantina uygulamasının "faşist" ve Anayasa'nın ihlali olduğunu öne sürmüştü.

Musk, Tesla'nın bu dönemde en büyük kayıplarını yaşadığını, küçük işletmelerin de bu durumdan mağdur olacağını söylemişti.

Musk, beş gün önce sosyal medyada yaptığı açıklamada, Tesla'nın genel merkezini ve fabrikasını Kaliforniya'dan çekeceğini söylemişti. Ertesi gün Tesla, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Kaliforniya'nın Flermont kentinde üretim faaliyetlerine devam edeceğini açıklamıştı.