El Salvador’da halk salgına karşı alınan yetersiz önlemlere isyan etti

El Salvador’da binlerce kişi Covid-19’a yönelik alınan önlemleri yetersiz bularak hükümeti ve Cumhurbaşkanı Nayib Bukele’yi protesto ediyor.

Haber Merkezi

El Salvador'da başkent San Salvador başta olmak üzere pek çok şehirde Covid-19 sürecinde işsiz kalanlara yönelik eksik gıda yardımı, sağlık çalışanları için kişisel koruycuu ekipman yetersizliği ve yurtdışında mahsur kalan ülke vatandaşlarının geri getirilmesinin gecikmesi protesto ediliyor.

13 Mayıs’ta El Salvadorluların evlerinden tencere ve tavalarla başlattıkları gösteriler için twitterdan yapılan çağrıda #ElSalvadorDespierta (Uyan El Salvador), #BukeleDictador (Diktatör Bukele) gibi hashtag’ler kullanılıyor. Çeşitli sosyal eylem grupları tarafından da desteklenen protestoların önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Ayrıca 13 Mayıs öğleden sonra, Tonacatepeque Belediyesi'ndeki Altavista Mahallesi sakinleri de gıda yardımının eksikliğine evlerinin ön cephelerine beyaz bezler asarak tepki gösterdiler.

Bu mahallenin sakinlerini genellikle sokak satıcıları oluşturuyor. Ülke genelinde koronavirüs nedeniyle yaşanan  kilitlenmeden dolayı önemli oranda gelir kaybı yaşadıklarını belirten mahalle sakinleri belediye yönetiminden ve hükümetten herhangi bir yardım almadıklarını anlattılar.

El Salvador Sol Parti milletvekillerinden Farabundo Marti de Bukele’nin pandemi yönetimi konusundaki eksiklerini eleştirdi.

Marti, Bukele’yi ülkedeki sağlık çalışanlarının ve sağlık alanında yetkili kişilerin önerilerini dikkate almamakla suçladı. Aynı zamanda Bukele’nin militarist ve kafa karıştırıcı açıklamalar yaparak toplumdaki kaygıyı artırdığını söyledi.

Bukele yönetiminin ülkede vatandaşlara sert kısıtlamalar getirdiği söyleniyor. Ülkedeki pek çok insan hakları örgütü ise, karantina önlemleri adı altında getirilen sınırlamaların vatandaşların anayasal haklarını ihlal ettiğini düşünüyor.

Alınan bu sert tedbirlere karşın, halkı salgından korumak için yapılan desteklerin yetersiz kalmasının çelişki yarattığı söyleniyor.

Bukele’nin Nisan ayının son haftasında cezaevlerindeki mahkumlara güç kullanılması gerektiğine ilişkin açıklamalarına da ülke genelinde tepki gösterilmişti.

12 Mayıs itibariyle El Salvador’da bin 112 vaka, 20 ölüm ve 405 iyileşme olduğu biliniyor.