Dünyayı bitirdi, Ay'a el attı: Trump'tan Ay'da madencilik yapma kararnamesi

ABD Başkanı Trump, yeni koronavirüs salgının ülkesini vurduğu bir dönemde ABD'li özel şirketlerin Ay'da madencilik faaliyetlerine başlamasına yönelik bir kararname imzaladı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'li şirketlerin Ay'da ve diğer asteroitlerde madencilik yapmasını öngören bir kararname imzaladı.

Trump'ın koronavirüs salgını ve beraberinde gelen ekonomik resesyon döneminde böyle bir kararname imzalaması tartışmalara yol açtı.

Telesur'da yer alan habere göre, konuya ilişkin sosyal medyada yapılan bir paylaşımda, "Ay'da madenciliğin ve taşımacılığın maliyetini karşılayacak kadar değerli olan hiçbir şey yok. Bu tam da bir çocuğun masaya koyacağı bir plan" denildi.

Trump'ın imzaladığı "Uzay Kaynaklarının Ticari Faaliyete Açılarak Kullanılması için Uluslararası Destek Sağlanmasıne Yönelik Kararname"nin uzayın insanlığın "evrensel ortak varlığı" olmasına ilişkin ilkeyi de çiğnediği belirtiliyor. 18 ülkenin 1979 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler Ay Anlaşması, ülkelere uzayı tarafsız bölge olarak görme çağrısı yapıyor.

Kararnamede, "ABD'lilerin ilgili yasaya uygun bir şekilde uzayda ticari keşif, ticari faaliyet ve kaynaklardan yararlanma hakkı olmalı. Uzay insan faaliyetleri için meşru ve fiziksel olarak benzersiz bir alan, ABD bunu evrensel ortak varlık olarak tanımıyor" ifadeleri yer alıyor.

Trump, Aralık 2019'da da ABD ordusuna bağlı bir Uzay Birliği'nin kurulmasına yönelik bir kararname imzalamıştı.