Dünya Sağlık Örgütü’ne koronavirüs mektubu

Uzmanlar koronavirüsün havada küçük parçacıklar halinde insanlara bulaştığına dair kanıt olduğunu belirterek Dünya Sağlık Örgütü’ne salgınla ilgili tavsiyelerini gözden geçirme çağrısında bulundu.

Haber Merkezi

New York Times gazetesinde yer verilen ve Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) yazılan açık mektupta 32 ülkeden 239 bilim insanının imzası bulunuyor.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, mektupta uzmanlar tarafından havadaki küçük parçacıkların insanlara bulaşabileceği vurgulanıyor.

WHO, virüsün esasen kişiden kişiye damlacıkların burun ya da ağızdan öksürük, hapşırık ya da konuşma yoluyla çıkması sonucu bulaştığını belirtiyor.

Bilim insanları ise mektupta virüsün hapşırık ya da öksürük sonrası çıkan büyük damlacıklarla havada dolaşarak ya da bir oda boyunca dolaşabilen daha küçük damlacıkların solunmasıyla bulaşabildiğini; yani havadan bulaştığını kaydetti.

Habere göre, Dünya Sağlık Örgütü virüsün havadan bulaştığına dair kanıtın inandırıcı olmadığını belirtiyor. Gazeteye konuşan Dünya Sağlık Örgütü’nden Dr. Benedetta Allegranzi, son aylarda hava yoluyla bulaşmanın mümkün olabileceğini birkaç defa açıkladıklarını ancak bunun kesin kanıtlarla desteklenmiş bir durum olmadığını belirtti.

Mektubun gelecek hafta bilimsel bir dergide yayımlanması da bekleniyor.