Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama: Koronavirüs gıdadan geçer mi?

Dünya Sağlık Örgütü sıklıkla gündeme gelen, 'Koronavirüs yiyecek paketlerinden bulaşır mı?' iddialarına yanıt verdi.

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sıklıkla gündeme gelen "yiyecekten korona bulaşır mı" sorusuna yanıt verdi. Örgüt resmi Twitter hesabı üzerinden, "Bugüne kadar henüz kimsenin koronavirüse gıda paketlerine dokunarak yakalandığına dair bir kanıt yok fakat gıda güvenliğine dikkat etmek her zaman çok önemli bir yaklaşımdır" mesajını paylaştı.

DSÖ'nün resmi internet sitesinde de paylaşılan raporda ise korona günlerinde riski en aza indirmek için yapılması gerekenler listelendi.

Yemeğinizi iyi pişirin

Özellikle et, tavuk, yumurta ve deniz ürünlerini iyi pişirmek gerektiğini aktaran DSÖ, "Çorba ve türlü gibi yemekleri kaynama noktasına getirin, 70 dereceye ulaşmaları iyi olur. Et ve tavuk yemeklerinde de iyi pişirmek gerek. Termometre kullanmak iyi olabilir" açıklaması yaptı. Önceden pişirilmiş yemeklerin de yine iyice ısıtılması gerektiği vurgulandı.

DSÖ'nün açıklamasında, "Doğru şekilde pişirmek neredeyse bütün tehlikeli mikroorganizmaları öldürür" ifadesi kullanılırken, sakatat, kıyma gibi besinlere de ayrıca dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı raporda, "Mikroorganizmalar oda sıcaklığında saklanan gıdalarda çok hızlı bir şekilde çoğalır. Sıcaklığı 5 derecenin altına ya da 60 derecenin üzerine çıkarmak mikroorganizmaların büyümesini engeller. Fakat bazı tehlikeli mikroorganizmalar 5 derecenin altında da büyüyebilir" ifadesi yer aldı.

Temiz su kullanın

Dünya Sağlık Örgütü, yemeklerin yapımı sırasında güvenli su kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini önerirken, "Pastörize süt gibi güvenli işlemlerden geçmiş besinleri tercih edin. Eğer çiğ yiyecekseniz meyve sebzeleri mutlaka yıkayın. Bir besinin son kullanma tarihi geçtiyse tüketmeyin" açıklamasını yaptı.

Çiğ besinlerde tehlikeli kimyasallar ve mikroorganizmalar olabileceğini aktaran DSÖ, "Bu besinleri yıkamak ya da soymak gibi basit önlemler riski azaltabilir" önerisinde bulundu.