Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 tedavisinde sıtma ilacı kullanımını durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Ghebreyesus, Covid-19 hastalarında hidroksiklorokinin deneysel olarak kullanımını askıya aldıklarını açıkladı.

Haber Merkezi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 hastalarında sıtma ilacı diye de bilinen Hidroksiklorokin ilacının denemelerini askıya aldıklarını açıkladı.

Ghebreyesus tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir çalışmanın bu ilacın Covid-19 hastalarında tek başına veya makrolid ile kullanımında daha yüksek bir ölüm oranı öngördüğünü belirtti.

Cenevre’de video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Ghebreyesus, iki ay önce, dört ilaç ve ilaç kombinasyonunun Covid-19'a karşı etkinliğini değerlendirmek için “Dayanışma Denemesini” başlattıklarını ve deneme kapsamında 35 ülkeden 400'den fazla hastanenin aktif olarak hasta kabul ettiğini söyledi.

Şimdiye kadar 17 ülkeden 3 bin 500 hastanın deneme için kayıt yaptırdığını belirten Ghebreyesus, “Cuma günü, Lancet hidroksiklorokin, klorokin ve bunların hastaneye yatırılan Covid-19 hastaları üzerindeki etkilerini gözlemleyen bir çalışma yayımladı. Yetkililer, ilacın tek başına veya makrolid ile kullanıldığında, daha yüksek bir ölüm oranı tahmin ettiklerini bildirdiler” dedi.

Ghebreyesus, ertesi gün "Dayanışma Denemesi Yürütme Grubunun" toplandığını ve Covid-19 hastalarının tedavilerinde kullanılan hidroksiklorokin ilacının kullanımının "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını belirtti. Ghebreyesus, diğer ilaçların denemelerinin ise devam ettiğini bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump 19 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Covid-19’dan korunmak için hidroksiklorokin kullanmaya başladığını söylemiş, bunu kendisinin istediğini ve doktorlarının da itiraz etmediğini kaydetmişti. Daha önce de ilacın kalp hastalığı riskini artırdığı bildirilmişti.