DSÖ’den sıtma ilacının Covid-19’da deneysel kullanımına devam kararı

Dünya Sağlık Örgütü sıtma ilacının Covid-19 tedavisinde deneysel olarak kulanılmasına devam etme kararı aldı. Örgüt Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir makalenin ardından ilacın kullanımını askıya almıştı.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sıtma ilacı olarak bilinen hidroksiklorokinin Covid-19 hastalarının tedavisinde deneysel olarak kullanılmasına devam etme kararı aldı.

Örgüt geçen haftalarda Lancet tıp dergisinde sözkonusu ilacın Covid-19 tedavisinde kalp hastalıklarını ve ölüm oranlarını artırdığını gösteren bir araştırmanın yayımlanmasının ardından ilacı kullanımını durdurduğunu açıklamıştı.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Lancet’teki makale ile diğer bulguların inceleneceğini, bu süre zarfında ilacın kullanımının durdurulduğunu açıklamıştı.

Dünya genelinde birçok bilim insanı Lancet'teki araştırmada yüzlerce hastaneden toplandığı belirtilen 96 bin hastaya ilişkin verilerde tutarsızlık olduğuna ilişkin şüphelerini dile getirmişti. Guardian’ın haberine göre Surgisphere adlı şirket tarafından toplanan verilerle ilgili birçok büyük hastanede bağlantılı olmadığını açıklamıştı.

Şirketin genel müdürü Dr. Sapan Desai aynı zamanda makalenin yazarlarından biriydi. Lancet de çarşamba günü bir açıklama yaparak makalenin Surgisphere’den olmayan ortak yazarlarının verilerin kaynağı ve doğruluğu konusunda bağımsız denetimle görevlendirildiğini bildirdi.

DSÖ: Denemeler yeniden başlayacak

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, bugün yaptığı açıklamada örgütün Lancet’teki makale ile diğer bulguları incelediğini ve sıtma ilacının Covid-19 hastalarının tedavisinde deneysel kullanımının devam etmesine karar verildiğini duyurdu.

Ghebreyesus "Güvenlik verileri gözden geçirilirken bu karar tedbir amaçlı olarak alınmıştı. Dayanışma Denemesi'nin Veri Güvenliği ve İzleme Komitesi, verileri gözden geçirdi. Mevcut mortalite (ölüm oranları) verilerine dayanarak, komite üyeleri deneme protokolünü değiştirmek için hiçbir neden bulunmadığı tavsiyesinde bulundu. Yürütme Grubu bu öneriyi aldı ve Hidroksiklorokin de dahil olmak üzere Dayanışma Denemesinin tüm kollarının devamını onayladı" diye konuştu.

Yürütme Grubunun, hidroksiklorokin ilacının denemelerinin yeniden başlamasından itibaren "başlıca araştırmacılarla" iletişim halinde olacağını belirten Ghebreyesus, Dayanışma Denemesi'nde tüm tedavi yöntemlerini yakından takip edeceklerini söyledi.

Türkiye'de de kullanılıyor

Türkiye’de de Covid-19 hastalarının tedavisinde deneysel olarak sıtma ilacı kullanılıyor. Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta Lancet’teki araştırmanın uluslararası bilim insanları tarafından değil ABD'li bir şirket tarafından yapıldığını söyleyerek makale hakkındaki şüpheleri yansıtmış ve Türkiye’de sıtma ilacının Covid-19 hastalığının erken aşamasında kullanıldığını ve kullanılmaya devam edeceğini belirtmişti.