DSÖ: Latin Amerika’daki sağlık sistemleri basınç altında

Dünya Sağlık Örgütü Latin Amerika ülkelerinde Covid-19 salgının hızla yayılmaya devam ettiğini ve sağlık sistemlerinin basınç altında olduğunu açıkladı.

Dış Haberler

Brezilya’da Covid-19 kaynaklı ölümler 30 bini, Meksika’da ise 10 bini geçerken, koronavirüs pandemisi Latin Amerika ülkelerindeki sağlık sistemlerini çökme noktasına getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü acil durumlar direktörü Michael Ryan, son 24 saat içinde en fazla Covid-19 vakası bildirilen 10 ülkeden dördünün Latin Amerika’da bulunduğunu açıkladı. Brezilya, Peru, Şili ve Meksika en fazla vaka bildirilen Latin Amerika olurken, Arjantin, Bolivya, Kolombiya ve Haiti’de de vaka sayılarının hızla yükseldiğine dikkat çekildi. 

Michael Ryan, Cenevre’de gerçekleştirdiği sanal basın toplantısında, ‘‘Ülkeler hastalığın ölçeğini kavramakta çok zorlanıyorlar, ama bütün bölgede sağlık sistemleri de büyük bir basınç altına giriyor’’ diyerek, özellikle Haiti konusunda endişeli olduklarını belirtti.

Latin Amerika genelinde vaka sayısının bir milyonu geçtiği, ölüm sayısının ise 50 bine ulaştığı, buna rağmen başta salgından en çok etkilenen Latin Amerika ülkeleri olan Brezilya ve Meksika olmak üzere, pek çok ülkede önlemlerin gevşetilmeye başladığı kaydedildi. 

Ryan, bölgede henüz tehlikenin geçmediğine dikkat çekerek, ‘‘Orta ve Güney Amerika’yı virüsün bulaşması hızının şiddetli olduğu bölgeler kategorisine sokabiliriz’’ dedi. Henüz salgının pik noktasına ulaşılmadığını belirten Ryan, henüz bu konuda bir tahminde bulunamadıklarını da sözlerine ekledi.