DSÖ Başkanı: Pandemi hızlanıyor

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, yarım milyon kişinin öldüğünü hatırlatarak dünya çapında pandeminin hızlandığını söyledi. Ghebreyesus mevcut siyasi bölünmüşlüğün durumu kötüleştireceğini kaydetti.

Dış Haberler

Ölü sayısının 500 bini aştığı ve doğrulanmış vaka sayısının 10 milyonu aştığı yarım yıllık süreci bitirdiğimizi söyleyen DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, hayat kurtarmak için savaşmaya devam edilmesi gereken bir anda olunduğunu kaydetti.

Ghebreyesus, "Hiçbirimiz altı ay önce dünyamızın ve hayatımızın bu yeni virüsle nasıl kargaşaya atılacağını hayal edemezdik" dedi. "Hepimiz bunun bitmesini istiyoruz. Hepimiz hayatlarımıza devam etmek istiyoruz. Ama zor gerçek şu ki, bu sona yaklaşmaya bile yakın değiliz” diye sözlerine devam eden Ghebreyesus, “Birçok ülke bazı ilerlemeler kaydetmiş olsa da, küresel olarak pandemi aslında hızlanıyor” vurgusunu yaptı.

Cenevre'deki DSÖ merkezinde düzenlediği online basın toplantısında konuşan Tedros Adhanom Ghebreyesus, salgının insanlığın en iyi ve en kötü noktalarını ortaya çıkardığını söyledi. Ghebreyesus salgının sadece nezaket ve dayanışma gibi davranışları değil, aynı zamanda virüs hakkında yanlış bilgilendirme ve virüsün politikleştirilmesini de ortaya çıkardığını söyledi.

Ghebreyesus "küresel siyasi bölünme ve ulusal düzeyde kırılma atmosferi" açısından "En kötüsü henüz gelmedi. Bunu söylediğim için üzgünüm" dedi. Ghebreyesus, "Bu tür bir ortam ve koşulla, en kötüsünden korkarız" yorumunda bulundu.

Görüş
Korkut Boratav

DSÖ Acil durum programının başkanı Mike Ryan da DSÖ'nün, Covid-19'u önlemek için güvenli ve etkili bir aşı bulma konusunda muazzam bir çalışma gördüğünü söyledi ancak başarının garantisi olmadığını belirtti.

Ayrıca, önümüzdeki hafta Covid-19 virüsünün kökenini araştırmaya yardımcı olmak için Çin'e bir ekip göndereceğini söyledi.