DSÖ Başkanı: Asıl sorun aşının nasıl dağıtılacağı olacak

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Ghebreyesus asıl sorunun koronavirüsle mücadele için araçların ne kadar hızlı geliştirileceği değil nasıl dağıtılacağı olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 salgınına karşı mücadelede asıl sorunun aşı ve diğer araçların ne kadar hızlı geliştirileceği değil nasıl dağıtılacağı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Covid-19’la mücadelede geliştirilecek aşı, tedavi ve test kitlerine fon sağlanması amacıyla düzenlediği toplantıda BM liderlerine telekonferans yoluyla hitap eden Ghebreyesus “Başarının nihai kıstası araçları ne kadar hızlı geliştirebildiğimiz olmayacak. Onu nasıl eşit bir biçimde dağıtabildiğimiz olacak. Hiçbirimiz bazı insanların korunduğu ama diğerlerinin dışarıda bırakıldığı bir dünyayı kabul edemeyiz” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yeni geliştirilen araçların pandeminin tamamen kontrol altına alınmasına yardım edeceğini ve bunların küresel kamu malları olarak görülmesi ve herkes için ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi.

BM liderleri ve AB’nin katıldığı toplantıda koronavirüsle mücadelede geliştirilecek aşı vb. araçlar için 8 milyar dolarlık fon oluşturulması amaçlanıyor. ABD inisiyatife katılmayacağını daha önce açıklamıştı.