DİSK ve Türk-İş’ten ‘kıdem tazminatı’ açıklaması: İşçi sınıfının sinir uçlarıyla oynanıyor

Türk-İş ve DİSK Başkanlar Kurulu, AKP’nin kıdem tazminatına yönelik saldırı hazırlığına ilişkin açıklamada bulundu. Türk-İş kıdem tazminatına yönelik saldırının kabul edilmeyeceğini belirtirken, DİSK, ‘işçi sınıfının sinir uçlarıyla oynanmaktadır’ dedi.

Haber Merkezi

AKP’nin hem tamamlayıcı emeklilik sistemi hem de yaş düzenlemesiyle kıdem tazminatına yönelik saldırı hazırlığı sürerken, işçi sendikalarından konuya ilişkin tepki açıklamaları gelmeye devam ediyor.

Türk-İş ve DİSK Başkanlar Kurulu, kıdem tazminatına saldırı hazırlığı gündemiyle toplantılar yaparken, iki toplantı sonrasında da sürece ilişkin açıklamarda bulunuldu.

‘Kıdem hakkı yok edilmek isteniyor’

DİSK’ten yapılan açıklamada, “Türkiye işçi sınıfının doksan yıla yakın bir süredir sahip olduğu kazanılmış en köklü hakkı olan kıdem tazminatının ortadan kaldırılmasına yönelik girişimler hız kazanmıştır. Sermayenin ve iktidarların 45 yıllık düşü olarak, 11. Kalkınma Planı’ndan Yeni Ekonomik Program’a kadar bütün politika belgelerinde yer alan hedefler ve IMF’nin tüm raporlarında geçen ‘tavsiyelerini’ hayata geçirmek doğrultusunda işçi sınıfının “sinir uçları” ile oynanmaktadır” denilirken, “Bir yandan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında kıdem tazminatımız fona aktarılarak, bir yandan da 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar başta olmak üzere esnek-güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştırarak kıdem tazminatı hakkı yok edilmek istenmektedir” ifadesi kullanıldı.

‘Kırmızı çizgimizdir!’

Kıdem tazminatının kırmızı çizgileri olduğunu vurgulayan DİSK Başkanlar Kurulu, açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Kırmızı çizgi” geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir ve işçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir.

Kıdem tazminatı bize çocuklarımızın emanetidir! Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır.

DİSK Başkanlar Kurulu bu mücadeleyi omuzlama onurunu, diğer işçi konfederasyonları, emek ve meslek örgütleri başta olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçleri ile beraber taşımak için girişimlerin başlatılması gerekliliğinin altını çizer.

İşçi sınıfının kıdem tazminatına dair hassasiyetini, örgütlü ve kararlı bir irade olarak işyeri eylemlerine, yürüyüşlere, meydanlara, direnişlere, grevlere ve dişe diş bir mücadeleye taşıma kararlılığının altını çizen DİSK Başkanlar Kurulu, DİSK örgütünün bir bütün olarak tüm sendikalarımızla birlikte önümüzdeki günlerde açıklanacak eylem takvimini hayata geçirmek için hazır olduğunu ilan eder.

Haklarımız için omuz omuza mücadeleye!

‘İşçinin ailesiyle birlikte geleceğinin güvencesi…’

Kıdem tazminatı saldırısına ilişkin toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulu da bir açıklama yayımladı.

Kıdem tazminatının işçinin ailesiyle birlikte geleceğinin güvencesi olduğunu belirten Türk-İş Başkanlar Kurulu, “İşçiye, belirli ölçüde feshe karşı koruma sağlamaktadır. İşçiler, kıdem tazminatını her zaman ödenmesi sonraya bırakılmış ücretin bir parçası olarak kabul etmiş, işçi sınıfının kazanımı bir hak olarak görmüştür. İş Kanunu ile 84 yıl önce hukuk sistemimize giren kıdem tazminat, zamanla düzenlenerek geliştirilmiş ve günümüze kadar getirilmiştir. Günümüzde, kıdem tazminatı müessesinin ortadan kaldırılarak bir fonda toplanması ve ‘tamamlayıcı emeklilik sistemi’ olarak düzenlenmesi öngörülmektedir. Aynı kapsamda ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ ile kamuoyuna sunulan önlemler arasında yer alan 25 yaş altı-50 yaş üstü çalışanlar için öngörülen belirli süreli sözleşme düzenlemesi de kıdem tazminatı hakkını ve dolayısıyla iş güvencesini ortadan kaldıracak niteliktedir” ifadesini kullandı.

‘Kabul edilebilir değil’

Kıdem tazminatı değişikliği konusunun yeniden gündeme getirilmesinin, doğru ve kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığına işaret eden Türk-İş, açıklamasına şu şekilde devam etti:

Türk-İş Başkanlar Kurulu, her yıl farklı adlar ve değişikliklerle gündeme getirilen ve kıdem tazminatında mevcut düzenlemeye göre hak kaybına neden olacak girişimlerin artık sona ermesi gerektiğini ifade etmektedir.

Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. İş ve gelecek güvencesidir. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı hakkından hiçbir şekilde vazgeçilemez. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişim karşısında işçinin haklı tepkisi ve talepleri kararlılıkla savunulacaktır. 

Türk-İş Başkanlar Kurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Kıdem tazminatının özüne yönelik hiçbir düzenlemeye katılım ve onay verilmeyecektir.  Konfederasyonumuzun 21, 22 ve 23’üncü Olağan Genel Kurullarında “kıdem tazminatı” ile ilgili olarak oybirliğiyle alınan kararın gereği yerine getirilecektir.

Türk-İş Başkanlar Kurulu, önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmeler dikkate alınarak sürekli toplantı halinde olacak ve Konfederasyonumuz tarafından sürdürülen çalışmaların daha sonraki aşamaları belirlenecektir. Bunun ilk adımı olarak 29 Haziran 2020 Pazartesi günü, 81 ilde Türk-İş Bölge ve İl Temsilcileri ile şube başkanları ve yöneticileri, işyeri temsilcileri, işçilerin katılımıyla basın toplantısı düzenlenecektir.