Díaz-Canel: Bu zor durumun üstesinden geleceğiz

Küba'da Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez'in katılımıyla toplanan Bakanlar Kurulu, ülkenin karşı karşıya bulunduğu iktisadi sorunları ele aldı.

Dış Haberler

Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel Bermúdez, Küba’nın Covid-19 ve ABD ablukası nedeniyle yaşadığı zor durumun üstesinden geleceğini söyleyerek, ‘‘çünkü paylaştığımız fikirleri daha etkin bir şekilde hayata geçirerek binlerce şeyi daha iyi yapabiliriz. Her şeyden önce önümüzde Devrim’in eserleri var ve onları tutkuyla savunmalıyız’’ diye konuştu.

Küba Bakanlar Kurulu’nun Başbakan Manuel Marrero Cruz başkanlığındaki Haziran ayı toplantısına katılan Díaz-Canel, 2030 Ulusal İktisadi ve Toplumsal Kalkınma Planı ile Uzun Kriz Döneminde Ekonomiyi Güçlendirme Stratejisi belgelerinin hazırlandığını ve Temmuz ayı başında onaylanacağını kaydetti.

Söz konusu belgelerin hayata geçirilmesinde büyük bir ilerleme kaydedebileceklerini belirten Díaz-Canel, Küba Komünist Partisi’nin bir sonraki kongresine, bu süre içinde elde edilen başarılara ilişkin bir değerlendirme ile gidebileceklerini söyledi. 

Díaz-Canel, iktisadi performansın arttırılması için üç aracın, inovasyon, toplumsal iletişim ve bilgisayarlı otomasyonun daha yoğun kullanılması gerektiğinin altını çizerek, özellikle sosyal medyada yer alan Küba’nın elde ettiği başarılara yönelik saldırı ve iftiralara dikkat çekti. Her gün çok sayıda yalan, spekülasyon ve abartının dolaşıma sokulduğunu söyleyen Küba Devlet Başkanı, dünyada Covid-19 pandemisi nedeniyle pek çok doktorun yaşamını yitirdiğini, ancak Küba’da tek bir sağlık çalışanını bile kaybetmediklerini hatırlattı. ‘‘Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle yoğun bakıma alınan ağır hastaların yüzde 80’i yaşamını yitirirken, biz yüzde 80’inin hayatını kurtardık’’ diye konuşan Díaz-Canel, bunu Küba’nın 60 yıldan uzun bir süredir karşı karşıya bulunduğu abluka koşullarında gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bütçe değişikliği gündemde

Toplantıda ayrıca Başbakan Yardımcısı Alejandro Gil Fernandez de ekonominin durumu hakkında bilgi vererek, yılın ilk ayında ABD ablukasının şiddetlenmesi ve Covid-19 salgınına bağlı olarak başta turizm olmak üzere bazı iktisadi faaliyetlerin durdurulması nedeniyle ithalat ve ihracatta önemli bir düşüş yaşandığını kaydetti. Mariel Özel Kalkınma Bölgesi’ndeki ulusal ve karma şirketlerin satışlarının artış eğilimine girdiğine dikkat çeken Gil, yabancı sermaye ile yapılan 12 projenin onaylandığını, 3 proje içinse görüşmelerin devam ettiğini hatırlattı.

Maliye Bakanı Meisi Bolaños Weiss ise pandemi nedeniyle bütçede değişiklik öngören ve Halk İktidarı Ulusal Meclisi’ne sunulacak yasa teklifinin ayrıntılarını paylaştı. Maliye Bakanı ‘‘yaratmadığımız bir parayı harcayamayız’’ diyerek, bütçede 1 milyon pezo civarında bir artışa ihtiyaç duyulduğunu, bunun da harcamalarda önemli bir kesinti anlamına geleceğini vurguladı. 

Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca Díaz-Canel başkanlığında ve otuzdan fazla kurumun katılımıyla oluşturulan Irkçılık ve Irk Ayrımcılığı’na Karşı Ulusal Program çerçevesinde atılan adımlar da değerlendirildi.

Bakanlar Kurulu toplantısına Küba Komünist Partisi Merkez Komite İkinci Sekreteri José Ramón Machado Ventura, Halk İktidarı Ulusal Meclisi Başkanı Esteban Lazo Hernández ve Küba Devlet Başkan Yardımcısı Salvador Valdes Mesa da katıldı.