Covid-19 görülen bazı çocuklarda, ender görülen iltihap sendromu tespit edildi

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 vakası görülen çocukların bazılarında ender görülen iltihap sendromu tespit ettiklerini açıkladı. Örgüt, konuya ilişkin klinik tedavi uzmanlarına alarma geçme çağrısı yaptı.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 vakası görülen çocukların büyük bir bölümünün hastalığı hafif geçirdiğini ve tamamen iyileştiğini, ancak birkaç ülkede az sayıda çocukta ender görülen iltihap sendromuna rastlandığını belirtti.

Reuters'ta yer alan habere göre, İtalyan ve İngiliz sağlık uzmanları, yüksek ateş ve atardamar kabarıklığıyla hastaneye başvuran çocuklarda görülen iltihap hastlıklarıyla koronavirüs pandemisi arasındaki olası bağa yönelik inceleme yürütüyor.

Ajansa konuşan uzmanlar, virüsün bulaştığı üç ABD'li çocuğa iltihap sendromu tedavisi uygulandığı, benzer vakalara İngiltere'de, İtalya'da ve İspanya'da da rastlandığını kaydetti.

DSÖ Acil Durumlar Uzmanı Mike Ryan, katıldığı görüntülü basın toplantısında, "Tüm ebeveynlere belirtmek isterim ki, Covid-19 olan çocukların bir çoğu hafif semptomlar gösteriyor ve tamamen iyileşiyor" açıklamasında bulundu.

Ryan, Gilead Science'ın Remdesivir adlı antivrial ilacının Covid-19 tedavisinde etkili olup olmadığı yönündeki soruya, "Halihazırda yapılan klinik deneylerden daha fazla veriye ihtiyacımız var" yanıtını verdi.

DSÖ: Klinik tedavi uzmanlarına alarma geçmelerini söyledik

Şu ana kadar Covid-19 vakalarının görüldüğü çocuklarda komplikasyonlara sık rastlanmadığı biliniyordu.

DSÖ'de görevli epidemiyolojist Dr. Maria van Kerkhove, çocuklarda görülen iltihap vakalarına ilişkin İngiltere'den gelen raporları incelemeye aldıklarını kaydetti.

Kherkove, "Bazı Avrupa ülkelerinde son zamanlarda bazı çocuklarda iltihap sendromları görülüyor. Bu, Kawasaki sendromuna benziyor, ancak çok ender rastlanır gibi duruyor. Küresel klinik tedavi uzmanlarından bu konuda alarma geçmeleri ve konuya ilişkin verileri planlı bir şekilde toplamaları talebinde bulunduk, böylece tedavi yöntemini daha iyi kavrayabiliriz" açıklamasında bulundu.