Cinsel istismara uğrayan çocuklar koruyucu mekanizmalara ulaşamıyor

İzmir Barosu, Covid-19 salgınında çocukların durumu, alınması gereken önlemler ve işlenen cinsel dokunulmazlık suçları ile ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, cinsel istismara uğrayan çocukların koruyucu mekanizmalara ulaşamadığı bilgisi de yer aldı.

Haber Merkezi

İzmir Barosu, Covid-19 salgınında çocukların durumu, alınması gereken önlemler ve işlenen cinsel dokunulmazlık suçları ile ilgili bir rapor yayımladı.

Cinsel saldırı için avukat taleplerinde düşüş var

Baro tarafından yayımlanan raporda, çocuğun cinsel istismarı suçu mağdurları için avukat görevlendirmelerinde ciddi bir düşme olduğu gözlemlendiği belirtilirken şu bilgilere yer verildi: 

''Salgın ilanından günümüze kadar baro tarafından çocukların maruz kaldıkları cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda yapılan avukat görevlendirmelerinde ciddi bir değişim gözlemlenmektedir. Örneğin 10 Mart 2020 ile 07 Mayıs 2020 tarihleri arasında çocuğun cinsel istismarı suçu için yapılan görevlendirme 99 iken, 2019 yılında aynı dönemde bu sayı 160, 2018’de 211, 2017’de 244, 2016’da 154, 2015’de ise 74 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılı ocak, şubat ve mart ayı görevlendirilmelerine bakıldığında ise şubat ayında cinsel istismarı suçu için yapılan görevlendirme 157 iken mart ayında 32’dir. Avukat görevlendirmelerine ilişkin  ayrı ayrı  sunulan veriler ve karşılaştırmalar mağdur çocuk sayısındaki azalmanın arkasında yatan nedenlerin titizlikle incelenmesi gerektiğine işaret etmektedir."

Cinsel istismara uğrayan çocuklar koruyucu mekanizmalara ulaşamıyor

Avukat talebindeki düşüşün nedeni ise raporda, cinsel istismara uğrayan çocukların koruyucu mekanizmalara ulaşamaması olarak gösterildi.

Raporda, ''Mağdur çocuk sayısında görülen ciddi azalmanın başlıca nedeninin okulların kapalı olması ve salgın nedeniyle alınan diğer önlemlerden kaynaklı koruyucu mekanizmalara erişim konusunda yaşanan sıkıntılar olduğunu düşünmekteyiz. Kayıtlara geçebilen şiddet olguları buzdağının sadece görünen kısmını oluşturmakta, kapalı kapılar ardında yaşanan her türlü cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan ve/veya şiddete tanıklık ederek travmaya uğrayan çocukların gerçek sayısı seslerini duyuramadıkları için ne acıdır ki bilinmemektedir. Bu nedenle salgın ile mücadele için geliştirilen politikalara yukarıda yer verilen önlemlerin eklenmesi ve acilen uygulanması zorunlu olup, çocukların uğradığı her türlü şiddet ve hak ihlallerine ilişkin veriler kayıt altına alınmalı'' denildi.