Çin: Hindistan’la olan anlaşmazlıkta ABD’nin arabuluculuğuna gerek yok

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Hindistan’la Çin arasında yaşanan sınır anlaşmazlığı için ABD’nin arabuluculuğunun gereksiz olduğunu söyledi.

Haber Merkezi

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cao Licien, bugün düzenlenen bir brifingde, Pekin ve Yeni Delhi'nin iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığında ABD arabuluculuğuna ihtiyaç duymadığını söyledi.

Cao gazetecilere verdiği demeçte, "Pekin’in Çin-Hindistan sınırı konusundaki konumu açık ve değişmezdir... Şu anda Çin ve Hindistan sınırındaki genel durum istikrarlı ve kontrol altında" dedi.

Diplomat, Çin ile Hindistan'ın krizi çözmek için kendi mekanizmalarına ve iletişim kanallarına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Sözcü, "Sınır meselelerini ikili diyalog ve istişareler yoluyla düzgün bir şekilde çözebiliyoruz, üçüncü taraf müdahalesine ihtiyacımız yok" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Hindistan ve Çin'e on yıllardır süren sınır anlaşmazlığında aracılık etmek istediğini söylemişti. Trump dün de Çin ile "büyük çatışma" konusunda "iyi bir ruh halinde" görünmeyen Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile temasa geçtiğini duyurmuştu.

Geçen hafta Hindistan medyası, Yeni Delhi ve Pekin'in, Hindistan tarafından bir birlik bölgesi olarak yönetilen Ladakh sınır bölgesinde, 5-6 Mayıs tarihlerinde meydana gelen şiddetli karşılaşmalardan sonra ek birlik kurduklarını yazmıştı. Pangong Gölü'nün kuzey kıyısında çatışmalarda her iki taraftan askerler yaralanmış ve çatışmalar son günlerde de devam etmişti.