Çin ABD savaş uçağının Tayvan hava sahasına girmesini kınadı

Çin, ABD'li savaş uçağının Tayvan hava sahasına girmesini 'ABD'nin savaş uçağı, egemenlik, güvenlik ve kalkınma haklarımıza zarar verdi ve uluslararası hukuku ve temek uluslararası ilişkiler normlarını ihlal etti' diyerek kınadı.

Dış Haberler

Çin, ABD'li savaş uçağının Tayvan'da provokatif uçuşlar yaptığı gerekçesiyle ABD ordusunu kınadı.

Reuters'ta yer alan habere göre, Çin tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin hamlelerinin Çin'in egemenlik haklarını ve uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi.

Çin'in Tayvan'la İlişkiler Ofisi, "ABD'nin savaş uçağı, egemenlik, güvenlik ve kalkınma haklarımıza zarar verdi ve uluslararası hukuku ve temek uluslararası ilişkiler normlarını ihlal etti" açıklamasında bulundu.

Ofis tarafından yapılan açıklamada, "Bu, yasadışı bir hamle ve ciddi provokatif bir olaydı. Memnuniyetsizliğimizi ve itirazımızı şiddetle dile getiriyoruz" denildi.

Tayvan'ın savunma bakanlığı, ABD'ye ait bir C-40A uçağının Tayvan hava sahasına izin alarak girdiğini ve herhangi bir Tayvan havaalanına iniş yapmadığını söyledi.

Tayvan medyası, ABD'li savaş uçağının Japonya'nın Okinawa adasındaki ABD hava üssünden havalandığını ve Tayvan'ın kuzeyi ve batısından Güneydoğu Asya'ya uçtuğunu aktardı.

Öte yandan, aynı gün, Tayvan'ın hava kuvvetleri, Tayvan'ın hava sahasına giren Çin savaş uçaklarına uyarıda bulundu.

Askeri gerginlik artıyor

Çin Halk Cumhuriyeti, ‘‘tek ülke, iki sistem’’ politikası çerçevesinde Tayvan’ın anakara ile birleşmesine yönelik çağrılarını arttırırken, Tayvan’ın önde gelen siyasi partileri bu formüle karşı çıkıyor. 

Öte yandan, Tayvan'la arasında resmi diplomatik ilişkisi olmayan ABD, buna karşın Tayvan'ın en büyük uluslararası destekçisi ve ana silah tedarikçisi konumunda.

ABD, aynı zamanda ada yakınlarında askeri faaliyetlerini artırmış durumda. ABD Donanması'na ait gemilerin son dönemlerde Tayvan Boğazı'ndan geçmesi nedeniyle ABD ile Çin arasındaki askeri gerginlikler de artmakta.