CHP’li Özkoç: AKP yeni bir suçu daha karnesine eklemiştir

CHP’li Enis Berberoğlu, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ‘AKP demokrasisi suçlu bir demokrasidir. Bugün yeni bir suçu daha karnesine ilave etmiştir’ dedi.

Haber Merkezi

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin, "Temel nedeni 20 Temmuz sivil darbesidir. AKP demokrasisi suçlu bir demokrasidir. Bugün yeni bir suçu daha karnesine ilave etmiştir” dedi.

CHP’li Enis Berberoğlu, HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. 

Berberoğlu’nun bir kumpas davasıyla yargılanıp mahkum edildiğini söyleyen Özkoç, tahliye edilmesinden 17-18 ay sonra “bir kişinin emriyle TBMM'de tekrar özgürlüğünün alındığı”nı söyledi.

Özkoç “Berberoğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesinin temel nedeni 20 Temmuz sivil darbesidir. AKP demokrasisi suçlu bir demokrasidir. Bugün yeni bir suçu daha karnesine ilave etmiştir” diye konuştu.

Özkoç “TBMM'de bu zor günlerde mutabakat içerisinde Türkiye'nin sorunlarını halletmemiz gerekirken, AKP iktidarı ve onun genel başkanı Erdoğan tekrar karşıtlıklar üzerine bir siyasi gündemi TBMM'ye taşımıştır" diye konuştu.

Özkoç "Faşist yönetimin en son örneğinde, Hitler'in danışmanı 'Herhangi bir konuyla ilgili karar vermeniz gerekiyorsa Führer ne diyor ona bakın' diyordu. Bugün Türkiye'de karar alınıyorsa kimin söylediği artık belli, AKP Genel Başkanı Erdoğan” dedi.

“Berberoğlu bizim için suçsuzdur” diyen Özkoç şunları söyledi:

“Hakkında tek bir somut delil dahi yoktur. Siyasi bir hesaplaşmanın neticesinde mahkum edilmiştir. 16 ay tecrit edilmiştir. Milletvekili seçilmiş, dokunulmazlığını tekrar kazanmasına rağmen hukuksuzca yargılaması devam etmiştir. Berberoğlu, AYM'ye hak ihlali nedeniyle başvurdu, bu süreç tamamlanmadı. Hukuki süreç devam ederken neden bu kararı şimdi alıyorsunuz? Neden bugüne kadar beklediniz? Gündemi değiştirmek kimin işine geliyor?”

Muharrem Erkek: Hak ihlali tespit edilirse ne yapacak bu kararı verenler?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ise "Bugün maalesef milli iradeye kumpas kurulduğunu gördük. Berberoğlu'nun vekilliği düşürüldü ve yarın cezaevine gönderilecek. Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı makamının gönderdiği yazıyla düşürüldü. Atanmış bir makam, TBMM'ye yani yasama organına bir yazı gönderdi. AYM incelemesini devam ettirirken milletvekilliği düşürüldü. Yarın 'hak ihlali tespit edilirse, yeniden yargılanması gerekirse ne yapacak acaba bu kararı verenler?” dedi. 

Meclis Başkanının kapısına Anayasa kitapçığı bırakıldı

Öte yandan Meclis Genel Kurulu’ndaki protestolar sürerken, oturuma uzun süre ara verildi. Genel Kurul’daki yasa görüşmeleri protestolar nedeniyle yarına bırakıldı.

CHP’li milletvekilleri Meclis Başkanlık makamı önüne giderek alkışlı protesto gerçekleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay burada TBMM Başkanı Şentop’un makamı önüne Anayasa kitapçığı bıraktı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bir grup milletvekili ile birlikte, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un makamı önünde CHP İstanbul milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğinin düşürmesini protesto etti. Şentop’un kapısına Anayasa kitapçığı bırakılırken milletvekilleri “Hak, hukuk, adalet” sloganı attı.

TBMM Başkanı Şentop’un kapısına Anayasa kitapçığını bıraktıktan sonra açıklama yapan Altay “Anayasanın hâlâ var olduğunu yürürlükte olduğunu Meclis Başkanına hatırlatmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. Ama buna ihtiyaç duyduk” dedi.

Altay şunları söyledi:

“Elbette bugün demokrasimiz için kara bir gündür. Lekeli ve ayıplı bir gündür. Bu hiçbir zaman CHP’yi ve milletimizi karamsarlığa sevk etmemeli. Türkiye’de şu tablo herkesin düşünmesi gereken, üzülmesi gereken bir manzaradır. Bu yüce Meclis kurulduğu vakit kendisini ve Cumhuriyet’i kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hesap sorarken, bugün 100’üncü yılda Saray’dan talimat alır hale gelmişse bugün ayıplı bir gündür. CHP olarak ne kadar törpülenmiş olsa da demokrasimizi yaşamaya ve güçlendirmeye devam edeceğiz. Erdoğan unutmasın demokrasi tepki ve protesto rejimidir. Erdoğan kendisini eleştiren herkesi terörist ilan etmek suretiyle Türkiye’ye en büyük düşmanlığı yaptığını unutmasın.”