Çarşamba'da mahkeme kararına rağmen santrale giriş çıkışlar sürüyor: Yöre halkı mücadeleye hazır

Samsun Çarşamba’ya bağlı Eğercili Mahallesi’ndeki biyokütle enerji santralinde halkın kazandığı üç ayrı dava sonucu mahkeme kararıyla mühürlenerek faaliyeti durdurulduğu halde giriş çıkış devam ediyor. Yöre halkı ve dernek santral bölgesindeki nöbete devam etmek için çadır kurmaya hazırlanıyor.

Belma Nur Kartal

Samsun Çarşamba’ya bağlı Eğercili Mahallesi’ndeki biyokütle enerji santrali (BES)’nde halkın kazandığı üç ayrı dava sonucu mahkeme kararıyla mühürlenerek faaliyeti durdurulduğu halde giriş çıkış devam ediyor. Bölgede nöbet tutan yöre halkının ve Çarşamba Çevre ve Çiftçi Derneği yöneticilerinin şikayeti üzerine santrale gelen kolluk kuvvetleri mühürlü alana girenler hakkında işlem başlattı. 

Mahkeme kararı da neymiş? Bir kapısı mühürlenen, diğeri giriş çıkışa açık tutulan santral

Yöre halkı ve derneğin mahkeme kararına rağmen santrale giriş çıkışların devam etmesi hakkında daha önce de suç duyurusunda bulunması üzerine Samsun Valiliği'nin talimatıyla araç giriş çıkış kapısı mūhūrlenen ama personel kapısı mühürlenmediği için giriş çıkışların devam ettiği santrale bu sabah bir temizlik sirketine bağlı işçilerin giriş yaptığı, ayrıca santral kapısı önünde ona yakın araç sahibinin de içeride olduğu yöre halkı tarafından tespit edilerek jandarmaya ihbar edildi.

Santrale giren temizlikçilerin önce “içeride çalışan güvenlikçilerin odalarını ilaçlama yapmak için kaymakamlıktan izin almış özel bir ekip olduğu”nu beyan eden jandarma, derneğin “Mahkeme kararına rağmen mühürlü santrale girebilenlerin iznini görmek istiyoruz, izin belgelerini gördünüz mü?” ısrarı üzerine jandarma santrale gelerek işçileri dışarı çıkardı ve tutanak tuttu. 

'Mülki amirler bu hukuksuzluğa neden göz yumuyor?'

Santral önünde açıklama yapan Eğercili muhtarı, dernek yönetici ve üyeleri Vali ve karakol komutanının “Santrali mühürledik, içerideki işçiler gittiğinde diğer kapıyı da mühürleyeceğiz” dediklerini ama halen santrale giriş çıkışların sürdüğünü belirterek şunları söyledi: 

"Mülki amirler bu hukuksuzluğa neden göz yumuyor? Santralin iki kapısından birinin mühürlü, diğerinin açık tutulması ve halen insan girişi hukuksuzluktur, mahkeme kararlarını tanımamaktır. Mühürlü santrale girip çıkanlara izin verenler kim? Mahkeme kararlarına rağmen santralcilerle ortak hareket edenler kim? Bu toprağın öz evlatlarıyız biz. Bu ilçenin belediye başkanına ‘zurnanın son deliğiyim ben’ dedirten güç kimdir?  

Biz kime güveneceğiz? Bir ilde devlet validir, ilçede kaymakamdır. Yargının kararını valinin uygulatıp takip etmesi gerekmiyor mu? Kimler kendini yasaların üstünde görüyor? Bu ovayı santralcilerle bırakmayacağız." 

Bu ovayı ‘param var, gücüm var’ diyenlere talan ettirmeyeceğiz'

Santral bölgesindeki nöbete devam etmek için çadır kurmaya hazırlan yöre halkı "Bu ovayı param var, gücüm var" diyenlere talan ettirmeyeceklerini söylediler. 

Öte yandan bugün yaşananların Samsun kamuoyuna duyurulması için yerel basını aradıklarını ifade eden dernek üye ve yöneticileri, görüştükleri kişilerin bu konunun kendilerini aştığını, haber yapamayacaklarını söylediklerini belirttiler.