Çalışanı koronavirüsten yaşamını yitiren market karantinaya alındı

Siirt'te bir marketin çalışanı koronavirüse yakalandı ve hayatını kaybetti. Çalışanlarının bir kısmında da koronavirüsü tespit edilen market, 7 gün süreyle karantinaya alındı. Ölen işçinin oğlu babasının ihmaller yüzünden öldüğünü söyledi ve olayın üstünün kapatılmaması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi

Siirt Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan bir marketin çalışanı olan Abdulbari Yolbaş’ta koronavirüsü tespit edildi. Yoğun bakımda tedavi gören Yolbaş, hayatını kaybetti.

Valilik duyurdu

Market çalışanlarının bir kısmında da koronavirüsü  tespit edilmesi üzerine valilik markete 7 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verdi.

Valilikten yapılan açıklamada, şöyle denildi:

“Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla Siirt merkez Bahçelievler Mahallesi Musa Atik Caddesi’nde hizmet veren ‘Murat Market’ adlı işletmenin çalışanlarının bir kısmında virüsün tespit edilmesi ve müşteri sirkülasyonun yoğun olması nedeniyle 24 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla 7 gün karantina uygulanmasına, bu sürede elektrik, su ve doğal gaz arızası gibi mücbir durumlara müdahale etmek ve dezenfeksiyon işlemleri için asgari sayıda personelin markete girişine izin verilmesine, kolluk ve sağlık ekiplerince kontrol altında tutulmasına karar verilmiştir.”

Marketin diğer çalışanlarının hastanede tedavisi devam ediyor. 

Ölen işçinin oğlu konuştu

Siirt’te bir markette servis şoförlüğünü yapan ve koronavirüs tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Abdulbaki Yolbaş’ın oğlu Uğur Yolbaş, babasının Covid-19'a karşı yeterli tedbirler alınmadığı için hayatını kaybettiği iddiasında bulundu.

Sosyal medya ve bazı haber siteleri üzerinden Murat market sahipleri ve Siirt İl Sağlık Müdürlüğünün, babasının ağzından yalan, yanlış açıklamalarda bulunduğunu aktaran oğul Yolbaş, olayın üstünün örtbas edilmek istendiğini belirtti.

Hastalık belirtileri olmasına rağmen çalıştırıldı

Pandemi sürecinde şüpheli olduğu tespit edilen personelin idari izne gönderildiği ve babasının bu süreçte hiç kimseyle temas etmediği ile ilgili açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirten Yolbaş, babasının 11.05.2020 tarihine kadar hastalıkla ilgili ufak tefek belirtilerle markette çalışmaya devam ettiğini söyledi.

ArtıGerçek'e konuşan marketin aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu ifade eden Yolbaş, şunları söyledi:

“Acımız daha tazeyken doğru düzgün acımızı yaşamamıza izin vermediler. Sosyal medya ve haber kanalları üzerinden Murat market sahipleri ve Siirt İl Sağlık Müdürlüğü babamın ağzından ve arkasından yalan açıklama ve söylemlerde bulunup, olayın üstü örtbas edilmek istenmiş. Böylelikle acımızın daha da katlanmasına sebep olmuşlardır.”

'Babamın bir ay öncesinden idari izne ayrıldığı kesinlikle doğru değildir'

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama tamamen yanlış olup, babamın ağzından söylenmiş gibi yanlış beyanda bulunmuştur.” diyen Yolbaş, “Murat market sahiplerinin yaptığı açıklamada tüm önlemlerin alındığı, maske ve eldiven dağıtımının yapıldığını, pandemi sürecinde şüpheli olduğu tespit edilen personelin ise, idari izne gönderildiğini ve çalışma saatlerinin 09.00-21.00 olarak genelgeye düzenlendiğini belirtmiştir. Diğer yandan da Siirt İl Sağlık Müdürlüğü ‘Yapılan filyasyonda Abdulbaki Yolbaş, adlı vatandaşın servis şoförü olduğunu, yaklaşık bir aydır müşterilere servis hizmetini yapılmadığını ve market içerisinde herhangi biriyle temasın olmadığını beyan etmiştir.’ şeklinde babamın ağzından yalan yanlış açıklamalarda ve söylemlerde bulunmuştur. Murat marketin yaptığı açıklama ise, önlemler güya alınmış, aldığı önlemler ne biliyor musunuz? Günde sadece 2 adet telsiz cerrahi maske pudralı eldiven.” diye konuştu.

'Sadece iki maske verdiler'

Cerrahi maskelerin fazla koruyucu olmadığı bilinmesine ve maksimum kullanım süresinin iki saat olmasına rağmen babasına günde sadece iki maske verildiğini belirten Yolbaş, fazla para vermemek için personel sağlığıyla oynamaya değer miydi? sorusunu yöneltti.

Yolbaş, “Evet, şüpheli personele idari izne göndermiş ama bu personel taşımacılığı babam yapmış ve yine temas halinde olmuş. Muhtemelen de virüsü bu şekilde personel taşıdığı sırada kapmıştır. Çalışma saatinde resmiyete genelgeye göre 09.00-21.00 saatleri olarak gösterilmiş lakin uygulanmamıştır. Babam 15.05.2020 tarihine kadar da sabah saat 10 ile gece 22-23 saatine kadar çalışmış, personel taşımacılığı yapmış ve gece geç saatlerde eve gelmiştir. Bu ‘pandemi’ sürecinden önce de daha uzun saatler çalıştırılmış, sadece pandemi dönemde bu şekilde çalışmıştır.” ifadelerini kullandı.

'Yetkililerden tek bir isteğim, bu durumun örtbas edilmesine izin vermeyin'

Bayram öncesi Murat market çalışanlarının Covid-19 testleri pozitif çıkmasına rağmen 24.05.2020 tarihinde marketin açık kalmasına izin verilmesine tepki gösteren Yolbaş, yetkililerden tek isteğinin olayın örtbas edilmesine müsaade edilmemesi olduğunu belirtti.

Murat Market Türkiye gündeminde

Siirt’te hizmet veren Murat Market twitterda #muratmarketkapatılsın hashtagıyla Türkiye gündeminde yer aldı.

Koronadan vefat eden Murat Marketin servis şoförünün oğlu Uğur Yolbaş’ın çağrısı üzerine twitterda #muratmarketkapatılsın hashtagıyla vatandaşlar düşüncelerini sosyal medyadan yazdı.