Bu da AKP’nin 27 Mayıs’ı: Kendi ‘yaslarını’ bile ranta çevirdiler…

27 Mayıs’ın 60. yıldönümünde AKP’nin Yassıada yağmasının tüm ayrıntıları ortaya çıktı. AKP tarafından ‘Demokrasi ve özgürlük adası’ ilan edilen Yassıada, AKP’li bir eski vekilin projesi sonrası adeta beton yığınına çevrildi. Bununla da yetinilmedi, ada yap-işlet-devret adı altında TOBB’a teslim edildi.

Haber Merkezi

27 Mayıs’ın 60. yılında, kendisini eski Başbakan Adnan Menderes’in mirasçısı olarak kabul eden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Menderes ve arkadaşlarının yargılandıkları ve tutuklu bulundukları Yassıada’yı resmen ‘Demokrasi ve özgürlük adası’ ilan etti ve adayı ziyaretçilere açtı.

Ada bu açılış töreni ya da Erdoğan'ın açılışta yaptığı konuşmadan çok, yaşadığı büyük yıkımla anılacak gibi duruyor.

AKP’li eski vekile teslim edilen ada: Boş adaya 1200 kişilik cami

Adı, 2013 yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada, eski AKP’li vekil Çiğdem Karaaslan’ın eşiyle ortak olduğu Arme Concept tarafından yeniden tasarlandı.

Projenin çizimi için üç yıl çalıştığını dile getiren Çiğdem Karaaslan, işi aldığında AKP MYK üyesiydi.

Adadaki yapıların çizimleri bu şirket tarafından yapılırken, tasarlanan binaların yapımı için adanın yeşil örtüsü baştan aşağı yok edildi. Ada tam anlamıyla bir şantiyeye çevrildi.

2015'teki yıkım öncesi Yassıada

Çiğdem Karaaslan'ın çizimi sonrası adada başlayan çalışmalar

Yapılan bu büyük yıkımın ardından boş olan adaya 1200 kişilik bir cami, 176 kişilik bir otel, kafe, restoranlar inşa edildi, helikopter pisti yapıldı.

Boş olan adaya yapılan bu yapılan hangi ihtiyacı karşılayacağı ise kısa sürede anlaşıldı.

Ada birileri için "rant" kapısına dönüşecekti.

İşte adanın son hali...

AKP’nin demokrasi adasının işletmecisi: TOBB

AKP, kendisi için “yas” anlamına geldiğini belirttiği, adına “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” koyduğu adanın işletmesini kendisine yakın patron örgütüne teslim etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başında bulunduğu TOBB, adanın yap-işlet-devret usulüyle yapımını üstlenirken, bu yapım dolayısıyla adanın işletmesi de TOBB’a devredildi.

Yani Menderes’leri anmak için gidilen adada yapılacak tüm etkinlikler, patron örgütü TOBB’un kasasını dolduracak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine teşekkür ediyorum. Çünkü yapımını onlar üstlendi. Dolayısıyla işletmesini de belli bir süre onlar yürütecekler. Böylece orada da yine adeta kamu-özel iş birliğiyle bu yatırımı yapmış olduk"  diyecekti.

Bahçeli darbede yer alan önderini unuttu

Erdoğan ile birlikte adanın açılışına imza atan isim olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 27 Mayıs’ı kınayan isimlerden biri oldu.

Bahçeli ve MHP’nin “büyük önder” olarak kabul ettiği, partinin de kurucusu olan Alpaslan Türkeş, 27 Mayıs darbesinin bildirisini radyodan okuyan isimdi.

ABD’de aldığı 10 yıllık eğitimin ardından Türkiye’ye dönen Türkeş, Talat Aydemir’in önerisiyle darbeyi gerçekleştirecek Milli Birlik Komitesi’nde yer alan isimlerden biri olacaktı.

Bahçeli, 27 Mayıs anmasında CHP’yi hedef alırken, partisinin kurucusunun adını anmayı ise “atladı”.