Brezilya’da yönetim krizi derinleşiyor

Brezilya Baş Savcısı, Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında aralarında Federal Polis teşkilatına siyasi müdahalede bulunma, yolsuzluk ve iftiranın da yer aldığı bir dizi suçtan soruşturma açılmasını istedi.

Dış Haberler

Brezilya Baş Savcısı Augusto Aras, Cumartesi günü Yüksek Federal Mahkeme’den eski Adalet Bakanı Sergio Moro’nun gündeme getirdiği suçlamalar üzerine Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya yönelik bir soruşturma açılmasını istedi.

Moro’nun istifası

Brezilya’nın solcu eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın hapis cezasına çarptırılması kararını veren eski yargıç Moro, Cuma günü yaptığı açıklamada, Bolsonaro’yu emniyet müdürü Mauricio Valexio’yu kendisine haber vermeden görevden aldığı için Federal Polis teşkilatına siyasi müdahalede bulunmakla suçlayarak görevinden istifa etmişti. 

Brezilya’nın en popüler bakanı olan Moro, Bolsonora’nun bazı müttefik ve dostlarını soruşturan Valeixo’nun görevden alarak yerine arkadaşı Alexandre Ramagem’i geçirmeye çalıştığını ve Federal Polis’in elindeki gizli istihbarat bilgilerine erişmek istediğini ileri sürmüştü.

Yeni suçlamalar gündemde

Baş Savcı Aras, Moro’nun dile getirdiği olguların Brezilya devlet başkanı tarafından işlenmiş bir suç teşkil edip etmediğine karar vermek üzere bir soruşturma başlatılmasını isterken, eski adalet bakanının soruşturma sırasında ifade vermesi ve gerekli belgeleri mahkemeye sunması gerekeceğini belirtti. 

Baş savcı Yüksek Federal Mahkeme yargıçlarından, muhtemel ideolojik yanıltma, devam eden bir dava üzerinde baskı kurma, zimmete para geçirme, adaletin engellenmesi, imtiyazlı pasif yolsuzluk ve iftira gibi suçları da soruşturmalarını talep etti.

Kendisini iktidara getiren sağ partilerin desteğini kaybeden Bolsonaro, Covid-19 salgınıyla mücadelede yetersiz kaldığı için eyalet valilerinin ve kendi kabinesindeki bakanların sert eleştirilerine maruz kalmış, bunun üzerine Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta’yı görevden almıştı.

En önemli bakanlarından ve en yakın siyasi müttefiklerinden biri olan Sergio Moro’nun istifasının ardından Bolsonaro’nun karşı karşıya olduğu yönetim krizinin daha da derinleşmesi bekleniyor. Devlet Başkanı’nın yargılanmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.