Brezilya Kübalı doktorları ön cepheye sürüyor

Brezilya'da bazı eyaletler Bolsonaro'nın Kübalı doktorları ülkeden göndermesinin ardından Brezilya'da yaşamaya devam eden doktorları Covid-19 ile mücadelede görevlendirecek.

Sevgi Boğazköy - Brezilya

Brezilya’da yükselen Covid-19 salgını tek tek eyaletlerde sağlık sisteminin çökmesine yok açarken Pará eyaleti Kübalı doktorlarla sözleşme imzalamaya hazırlanıyor.

Bolsonaro’nun eski Sağlık Bakanı Mandetta’yı görevden almasının ardından ülkede gözler Covid-19 salgınıyla artık tek başlarına mücadele etmek zorunda kalan eyalet yönetimlerine çevrildi. Ceará, Amazonas ve Pará eyaletlerinde yoğun bakım üniteleri %100 dolulukla çalışıyor ve sağlık çalışanları yüksek sağlık tehdidi altında bulunuyor. Bununla birlikte her eyalet finansal ve stratejik önemler bağlamında kendi göbek bağını kendisi kesiyor. Belem eyaleti Çin’den 400 solunum cihazı satın aldı. Sağlık çalışanlarının yüksek bir hızla hastalığa yakalandığı eyalette, Eyalet  Savcılığı "Mais Medicos" programındayken ülkesine geri gönderilenler arasında yer almayan Kübalılara çalışma izni verdi. Kübalı doktorların, Amazon kırsalı ve yerel hastanelerde çalışacakları belirtildi.

Yapılan açıklamada, Brezilya ve Küba arasındaki uluslararası anlaşmalar çerçevesinde ülkede çalışan Mais Medicos programındaki 86 Kübalıyla kontrat imzalanacak. Bolsonaro iktidara gelmesinin hemen ardından Küba karşıtı politikalar kapsamında Kübalı doktorları ülkelerine göndermişti. Brezilya’nın yoksul ve en kalabalık bölgelerinde çalışan Kübalı doktorlardan Brezilya’da kalanlar 3 yıldır oturum ve çalışma izni bekliyorlar. Uzun yıllardır Brezilya’da çalışan, burada yuva ve bağ kuran Kübalı doktorları Korona virüsle mücadelede ön saflara sürmeye karar veren Pará eyaletini diğer eyaletlerin de izlemesi bekleniyor. Kübalı doktorların hem nitelikli oldukları hem de tehlikeli koşullarda ve yoksul bölgelerde çalışmayı reddetmedikleri için Brezilyalı yöneticilerin yardımına koşmaları bekleniyor.