Boyun Eğme: Küba'da halk iktidarı salgınla nasıl baş etti?

Üretimi halkın ihtiyaçları için sevk edememe, plansızlık, sermayeye halk adına söz geçirememe... Küba, kısıtlı kaynaklarına rağmen sosyalist, planlı ekonomisiyle, halkçı yönetimiyle, emekçi halkının çabasıyla bu saçmalıkları bertaraf edebildi.

Haber Merkezi

Pandemi önlemlerinin hafta sonları sokağa çıkma yasaklarıyla sürdüğü dönemde internet üzerinden yayımlanan Boyun Eğme Haftalık Siyasi Gazete, iki haftadır basılı olarak yayınlanıyor ve okurlarına ulaşıyor.

Bu hafta yayımlanan gazetede Küba'nın Covid-19 salgınında neler yaptığına da genişçe bir yer ayrılmış.

Küba'da güncel durum hakkında da bazı bilgilerin sunulduğu gazetede  maske ve tıbbi ekipmanların üretim ve dağıtımı konusunda atılan adımların kapitalist dünyayla karşılaştırmasını yapan çarpıcı bir bölüm var.
Okurlarımızla paylaşıyoruz:

Piyasa ekonomisinde gerçekleştirilmesi neredeyse imkânsız bir adım atarak, hızlıca üretim tesislerini maske ve tıbbi ekipman üretimi yapılacak şekilde yönlendirdi ve dönüştürdü. Normal koşullarda üniforma diken ve kamuya ait olan atölyeler hızla maske dikmeye başladı. Küba, nisan ayı ortalarında tüm halka fazla fazla yetecek kadar maskeyi kendi olanaklarıyla temin edebilmişti.

Türkiye’de yılan hikayesine dönen maske dağıtımını, daha doğrusu dağıtamamayı anlatmaya gerek bile yok. Zaten hepimiz usandık. Diğer kapitalist ülkelerde de maske savaşları pandemi boyunca sürdü. ABD Almanya’nın maskelerine, Fransa’nın İspanya ve İtalya’ya gidecek maskelere el koyduğunu duyduk. Trump, ABD’nin en büyük maske üreticisi ve ihracatçısı 3M firması ile kavgaya tutuştu, ihracatını denetlemeye çalıştı, beceremedi. Küba’nın maske hazırlıklarını tamamladığı günlerde, GSYH’si 30 kat büyük olan Kanada, ihtiyacı olan maskelerin yalnızca altıda birini hazır edebilmişti. Tüm bunlar, kapitalist ekonomilerin pandemi ile baş etmekte ne kadar zayıf ve çaresiz kaldığının fotoğrafları. Üretimi halkın ihtiyaçları için sevk edememe, plansızlık, sermayeye halk adına söz geçirememe... Küba, kısıtlı kaynaklarına rağmen sosyalist, planlı ekonomisiyle, halkçı yönetimiyle, emekçi halkının çabasıyla bu saçmalıkları bertaraf edebildi.