Bolivya'da Sağlık Bakanı yolsuzluk suçlamasıyla göz altına alındı

Bolivya Sağlık Bakanı Marcelo Navajas, İspanya'dan satın alınan solunum cihazları hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması sonucunda tutuklandı.

Dış Haberler

Covid-19 ile mücadelede kullanılan solunum cihazlarının fahiş fiyatlarla satın alındığına ilişkin söylentilerin ortaya çıkmasının ardından başlatılan soruşturma sonucunda, Bolivya Sağlık Bakanı Marcelo Navajas’ın Çarşamba günü göz altına alındığı açıklandı.

Bolivya’da darbenin ardından geçici devlet başkanı olan Jeanine Añez, tutuklamanın ardından görevinden de azledilen Navajas’ın yerine geçici olarak bakanlığa Eidy Roca getirildi. Roca daha önce, pandemiye ilişkin risk haritalarının hazırlanmasından sorumlu olarak, sağlık bakanlığı müsteşarlığı görevini yürütüyordu.

Suçla Mücadele Özel Kuvvetleri Başkanı Albay Ivan Rojas’ın bildirdiğine göre, Navajas’ın tutuklanması, Añez tarafından bir soruşturma emri verilmesinden 24 saat sonra gerçekleşti. Sağlık Bakanı’na yönelik soruşturmanın konusunun İspanya’dan tanesi 27 bin 683 dolara 179 solunum cihazı satın alınması olduğu kaydedildi.

NAvajas ile birlikte Sağlık Bakanlığı Hukuk Direktörü ile Sağlık Altyapısı ve Tıbbı Teçhizat Ajansı’ndan yetkililerin isimlerinin de soruşturmada yer aldığı belirtildi. Jojas göz altındaki kişilerin, yasal süre sona erdiğinde yargı önüne çıkarılacağını söyledi. 

Bolivya ile İspanya arasındaki anlaşmaya finansman sağlayan Inter-Amerika Kalkınma Bankası ise, yaptığı açıklamayla anlaşmayla ilgili muhtemel kanuna aykırılıklardan endişeli olduğunu ve ülkedeki kamu kuruluşlarının olayı aydınlatmak üzere aldıkları önlemelere saygı duyduğunu bildirdi.