Bolivya’da cuntadan MAS'a seçim engeli

MAS adayı Luis Arce'nin Bolivya’da faşist askeri darbe sonrası yapılacak seçimlere girmesi cunta tarafından uydurma davalarla engellenmeye çalışılıyor.

Dış Haberler

Bolivya’daki cunta, Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) başkan adayı Luis Arce’nin seçimlere girmesine engel olmak için uydurma ve trajikomik davalar açıyor.

Arce 2019’da korsan yazılım satın almakla suçlanırken MAS üyelerinden Andronico Rodriguez’se solunum cihazları alımında yolsuzluk yapmakla suçlanıyor. MAS 2019’da darbe sonucu hükümetten düşerken 2020 yılında söz konusu yolsuzluğu cuntanın sağlık bakanı dahil bir çok hükümet görevlisi yapmış ve olayın ortaya çıkması üzerine sağlık bakanı sembolik bir ceza alırken geri kalan isimler yargılanmamış ve ABD’nin Miami kentine yerleşmişti.

Andronico Rodriguez’in trajikomik bir şekilde Covid-19 solunum cihazlarının alımında yolsuzluk yapmakla suçlandığı davada suçlananlar arasında Evo Morales de bulunuyor. Evo Morales’e yönelik darbe gerçekleştiğinde 2019-nCoV adlı virüs henüz yoktu.

Luis Arce konuya dair yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bizi, Sosyalizme Doğru Hareket’i  yasaklamaya yönelik bu girişimi uluslararası olarak kınıyoruz. Herkes biliyor ki hükümet tarafından yapılan anketler dahil tüm seçim anketlerinde en önde geliyoruz, 2. gelen adaylarla aramızda çok büyük bir fark var. Bu yüzden bizi yasaklamak konusunda, MAS’ın başkanlık seçimlerinde temsil edilmesini durdurmak için çaresizce hareket ediyorlar.”

İktisatçı olan Arce, Morales hükümetinde ekonomiden sorumlu bakan olarak görev yapmıştı. Arce'nin bakanlığı döneminde Bolivya IMF ve Dünya Bankası'ndan bağımsızlığını ilan etmiş ve Latin Amerika'nın en hızlı büyüyen ekonomisi haline gelmişti.

İlgili Haber
Kaya Emre Uzmay