Bolivya’da cunta halkın taleplerine boyun eğip seçim ilan etti, darbecilerin arası bozuldu

Bolivya’da halkın baskısı sonucunda Jeanine Añez diktatörlüğü 6 Eylül için seçim kararını imzalarken darbenin faşist lideri Camacho, Añez’i ‘korkak’ ilan etti. Pandemi sırasında halkı ölüme terk eden faşistlerin, seçimleri iptal ettirmek için ‘sağlık’ bahanesini kullanıyor olmalarıysa dikkat çekici.

Dış Haberler

Bolivya’da halkın uzun süren direnişinin ardından seçim taleplerine boyun eğen darbe hükümeti 6 Eylül’de seçimlerin gerçekleşmesi için kararnameyi Pazartesi günü imzaladı. Bolivya’daki cunta hükümeti adına kendi kendisini başkan ilan eden Jeanine Añez, darbenin diğer kurgulayıcılarının hedefi oldu.

Darbenin liderlerin faşist çeteci Luis Camacho, Añez’e yönelik yayınladığı açıklamayla seçimleri Evo Morales ve Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) başkan adayı Luis Arce tarafından kurgulanmış bir “toplu intihar” olarak nitelerken Añez’in de suça ortak olduğunu söyledi. Camacho, Añez’e yönelik, “MAS’la aynı”lar ifadesini kullanırken açıklamasında Añez’i halkın taleplerine boyun eğdiği için “korkaklıkla” suçladı.

Camacho'nun Añez'e yönelik açıklaması.

Camacho’nun “Seçim istiyoruz ama öyle değil! Sağlık önce gelir” sloganını kullanmasıysa dikkat çekti.

Virüs ikiyüzlülüğü: Halkı koronavirüse terkedenler seçim talepleri gelince virüsü hatırladı

Bolivya’nın ABD destekli askeri darbeyle gelen faşist hükümeti, Covid-19 pandemisi karşısında önlem almakta başarısız olmuş ve plansız karantinalar uygulamak zorunda kalmıştı. Karantinaları siyasal bir OHAL olarak kullanan cunta hükümeti bu dönemde de muhaliflere yönelik polis baskılarını virüs tehlikesine rağmen sürdürmüştü. Bolivya’da uygulanan önlemlerin plansızlığı sonucunda nüfusun önemli bir bölümü açlıkla yüz yüze kalırken Nisan ayında Riberalta halkı, karantinayı delerek erzak ve gıda tedariği yetersizliğini protesto etmişti. Halkın baskısı sonucunda bölgenin valisi karneyle yemek dağıtımı yapmayı kabul etmek zorunda kalmıştı.

Bolivya’da pandemi sırasında alınan solunum cihazları konusunda yolsuzluk yapan eski sağlık bakanı Marcelo Navajas, ülke tarihinin en büyük yolsuzluk skandalının parçası olmasına rağmen sadece ev hapsi alırken, skandala karışan Mohammed Mostajo gibi diğer yetkililerse mahkemelerle uğraşmamak için ABD’ye gitti.

Bolivya faşist cuntasının Epidemiyoloji Başkanı Virgilo Prieto, dün yaptığı açıklamada Eylül ayının ilk haftasının koronavirüs vakaları için en yüksek rakamları göreceği konusunda uyarıda bulunarak, bu nedenle seçimlerin askıya alınabileceğini söyledi. Ağustos ayında seçim tarihi gündeme geldiğinde hükümetten Ağustos'un en fazla bulaşıcı olduğu ay olacağı yönünde açıklamalar gelmişti.

Bolivyalı yurtseverlerin kararlı mücadelesi

Bolivya’da darbe hükümetinin seçim kararını Covid-19 bahanesiyle ertelemesine rağmen MAS üyeleri ve yurtseverler meşru olmayan ABD yanlısı hükümete seçimlerin ilanı için büyük baskı uyguladı. Añez’in seçim kararını imzalamayı reddetmesi üzerine Bolivya Senatosu’nun başkanı MAS üyesi Evo Copa, Añez'e mektup göndererek kendisine genel seçimler için meclisi toplama görevini yerine getirme çağrısı yapmış ve kendisini temel hak ihlallerinde bulunmakla ve koronavirüs pandemisini siyasi fırsata çevirmeye çalışmakla suçlamıştı.

Añez'i hukuku çiğnemekle suçlayan Copa, mektubunda "Anlaşılan o ki, siz ve diğer siyasi liderler, halk tarafından seçilmediğiniz için seçimin gerçekleşmesini istemiyorsunuz ve sandıklara gitmeden bulunduğunuz yerde oturmaya devam etmek niyetindesiniz" demişti.

Copa’nın mektubu kısa sürede ülkede yankı bulmuş ve Añez'e yönelik tepkileri yükseltmişti.

Copa’nın mektubundan hemen sonra Bolivya’nın sınıf karakterli işçi sendikası Bolivya İşçilerin Merkezi'ne (COB) bağlı Bolivya Maden İşçileri Sedikası Federasyonu (FSTMB) Añez'e muhtıra vererek seçim tarihi olarak 6 Eylül gününü onaylamasını talep etmişti. 18 Haziran günü FSTMB, seçimlerin onaylanmaması halinde ülke çapında bir halk ayaklanmasının başlayacağını ilan etmişti. Söz kunusu talepleri takiben Añez 22 Haziran günü seçim kararnamesini onaylamak zorunda kaldı.

FSTMB'nin cuntaya yönelik muhtırası