Boğaziçi'nde polis kampüse girdi, öğrencilere saldırdı

Boğaziçi'nde gün içinde onlarca öğrenciyi gözaltına alan polis, akşam saatlerinde kampüse girdi. Polis rektörlük önünde nöbet tutan öğrencilere saldırdı.

Haber Merkezi

Geçtiğimiz günlerde iktidar tarafından hedef gösterilerek tutuklanan iki Boğaziçi öğrencisine destek amaçlı gerçekleştirilmesi planlanan öğrenci eylemi ve basın açıklamasına izin verilmedi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'nde gözaltına alınanlardan 98 kişinin serbest bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen gösterilerde dün gözaltına alınan şüphelilerden 98'i, İl Emniyet Müdürlüğünce ifadeleri alındıktan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla serbest bırakılmıştır. Konuyla ilgili adli soruşturma devam etmektedir" denildi.

Dün yapılan polis saldırıları sonrasında 159 öğrenci gözaltına alınmıştı.

Okul ablukaya alındı

İstanbul'da tüm Hisarüstü Mahallesini ablukaya alan polisler öğrencilerin okula giriş ve çıkışlarına izin vermedi. Okul
kapısının karşısındaki binalara keskin nişancıların yerleştirildiği görüldü. Bir grup öğrenci okulun içinde mahsur kalmışken Etiler’den kapıya yürümek isteyen öğrenciler arasında gözaltı yapıldı. Toplam gözaltı sayısının 100'ün üzerinde olduğu, öğrencileri avukatlarından Ezgi Ünalan'ın da gözaltına alındığı öğrenildi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri çağrıda bulunarak, tutuklanan arkadaşları için bugün üniversitenin Güney Kampüs kapısı önünde basın açıklaması yapılacaklarını duyurmuştu. Üniversite önünde toplanmak isteyen öğrencilere polis saldırırken, okulun önü de polis barikatı ile kapatıldı.

Rektörlük önünde direniş nöbeti

Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde rektörlük önünde öğrencilerin direniş nöbeti sürüyor.

Polis kampüse girdi

Çok sayıda polis saat 21.30 sıralarında kampüse girdi.

Polis ve özel güvenlik rektörlük önünde nöbet tutan öğrencilere saldırdı. Öğrenciler "Polis defol, üniversiteler bizimdir" sloganıyla karşılık veriyor.

Yüzlerce polis rektörlük önünü kapattı.

Çok sayıda öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. İnternetten canlı yayın yapan öğrenciler polis tarafından engellenmeye çalışılıyor. Güney Meydan'da en az 30 öğrencinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Valilikten açıklama

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada polis saldırısına dair şu ifadeler yer aldı:

"Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır."

Valilik daha sonra yaptığı açıklamada Boğaziçi'nde gözaltına alınanların sayısının 159 olduğunu duyurdu.

Kampüse kayyumla giren Melih Bulu'nun polis kordonu içinde kampüsten çıkması bekleniyor.

Meydan Gazetesi'nin paylaştığı görüntü

İzmir'de 27 gözaltı

İzmir Öğrenci Dayanışması'nın çağrısıyla, Boğaziçili öğrencilere ve LGBT'lere yönelik saldırılara karşı saat 17.00'de Alsancak ÖSYM'de gerçekleştirilmesi planlanan eyleme de polis saldırdı. İzmir'de gözaltına alınanların sayısının en az 27 olduğu öğrenildi. Polis saldırısında yaralananlar oldu.

Beyazıt'ta gericilerin eylemine izin

Boğaziçi Üniversitesi’nde “Kabe fotoğrafı yere serildi” iddiasıyla ilgili 2 öğrencinin tutuklanması sonrası üniversite önünde yapılan dayanışma eylemine karşı Saadet Partisi'nin gençlik örgütlenmesi Anadolu Gençlik Derneği (AGD) de toplanma çağrısı yapmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin eylemini "pandemi" gerekçesiyle yasaklayan İstanbul Valiliği, grubun Beyazıt'taki eylemine ise engel olmadı.

Medyascope'tan Hazar Dost'un haberine göre, AGD üyeleri, ikindi namazının ardından İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde toplandı. Grup tekbirler eşliğinde, "Milli gençlik burada, dimdik ayakta" sloganını attı. Grup eylemlerinde Boğaziçili öğrencileri "İslam düşmanı" olarak hedef aldı. Emniyet güçleri ise grubu uzaktan izlemekle yetindi. Grup, açıklama yaptıktan sonra dağıldı.