BM'den, Libya’ya sevk edildiği iddia edilen Rus savaş uçaklarıyla ilgili inceleme

Financial Times’ın haberine göre BM, Suriye’den Libya’ya sevk edildiği iddia edilen Rus yapımı savaş uçaklarına ilişkin inceleme başlattı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler’in Suriye’deki Hmeymim Üssü’nden Libya’ya sevk edildiği iddia edilen 8 Rus yapımı savaş uçağıyla ilgili inceleme başlattığı bildirildi.

İngiliz gazetesi Financial Times’ın haberine göre BM uzmanları, 8 adet Rus savaş uçağının Hafter güçlerine destek için Libya’ya gönderildiği iddiasıyla ilgili olarak inceleme başlattı.

Haberde sözkonusu sevkıyat doğrulanırsa bunun Rusya’nın Hafter’e desteğini artırdığı anlamına geleceği ve Rusya ile Türkiye arasında doğrudan çatışma olasılığını gündeme getireceği belirtildi.

Batılı bir BM yetkilisinin “Burada olan Libya’nın Suriye haline gelmesidir, bu gerçek bir vekalet savaşına dönüşüyor” sözlerine yer verilen haberde, Libya’da savaşan taraflara Türkiye’nin ve Rusya’nın Suriye’den destek gönderdiği ifade edildi. Habere göre BM diplomat ve uzmanları, Türkiye’nin Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerine destek için Suriye’den 3 bin militan gönderdiğini, Rusya’nınsa Hafter güçlerine destek için Suriye’de hükümetin kontrolündeki bölgelerden 2 bin militan gönderdiğini söyledi.

Haberde bir BM yetkilisinin “Bir taraf gerilimi tırmandırdığında diğer tarafın da benzer biçimde gerilimi tırmandırdığını gördük. Bunu gerçekten yapmak istiyorlar mı?” sözlerine yer verildi.

Libya Uusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Libya’da Hafter güçlerine destek için Suriye’deki Hmeymim Üssü’nden en az 6 MiG-29 ve 2 Su-24 tipi savaş uçağının sevk edildiği bilgisini aldığını açıklamıştı.

Öte yandan batılı bir BM diplomatının, gönderilen savaş uçağı sayısının daha fazla olduğu ancak Hafter güçlerinin bu uçakları kullanma kapasitesi olmadığı değerlendirmesine de yer verildi.

'İlk yapacakları Vatiyye üssünü bombalamak olur'

Haberde değerlendirmelerine yer verilen Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü’nden Libya uzmanı Wolfram Lacher ise, MiG savaş uçaklarının sevk edilmesinin Türkiye’nin Hafter’i Libya’nın batısından uzaklaştırma hevesine ket vurmak amacını taşıyabileceğini belirtti. Lacher, sözkonusu uçakların kullanılması durumunda ilk yapacakları şeyin Hafter güçlerinin kaybettiği Vatiyye Üssü’nü “Türklerin kullanamaması için bombalamak olacağını” söyledi.

Lacher “Aynı zamanda (Türkiye’nin) hava savunmasını Trablus ve Misrata’dan çıkaracaklar. Daha da ötesinde bu, Türkiye ile Rusya arasında hava üstünlüğünü kimin kuracağı konusunda bir yarış anlamına gelecek” dedi.

Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’na askeri destek verdiği iddialarını reddeden Rusya, bu hafta BM’nin Libya’da Rus paralı askerlerinin savaştığına dair raporunu da yalanlamıştı. 

Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) bu yıl Hafter güçlerine 10 bin ton askeri ekipman naklettiği hatırlatılan haberde, BM uzmanlarının ayrıca bu ülkenin Mart ayında Bingazi’ye 11 bin ton jet yakıtı göndermesini de inceleme altına aldığı kaydedildi.