BM raporu: BAE merkezli iki şirket Libya'ya Batılı paralı asker gönderdi

BM Uzmanlar Paneli raporunu Bloomberg'e aktaran iki diplomat, Dubai merkezli iki şirketle bağlantılı bir grup Batılı paralı askerin Libya Ulusal Ordusu Lideri Halife Hafter'e destek için Libya'ya konuşlandırıldığını kaydetti.

Dış Haberler

Dubai merkezli iki şirketle bağlantılı bir grup Batılı paralı askerin Libya Ulusal Ordusu Lideri Halife Hafter'e destek için Libya'ya konuşlandırıldığı belirtildi.

Bloomberg'in ulaştığı Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, söz konusu paralı askerlerin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) serbest ticaret bölgelerine kayıtlı olan Lancaster 6 ve Opus Capital Asset şirketleriyle ilişkili oldukları ve Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'yle (UMH) çatışan Hafter'e destek olmak amacıyla Haziran 2019'da Libya'ya geldikleri kaydedildi.

Şubat ayında BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlar komitesiyle paylaşılan BM Uzmanlar Paneli raporunu Bloomberg'e aktaran iki diplomat, Opus ve Lancaster şirketlerinin Hafter güçlerine helikopter, insansız hava aracı (İHA) ve siber güç sağlamak için paravan şirketler ağı yoluyla faaliyette bulunduğunu söyledi.

Güney Afrika uyruklu Steve Lodge'un önderliğindeki 20 kişilik paralı asker ekibinin Haziran 2019 sonlarında Libya'ya vardığı, ancak bundan birkaç gün sonra ülkeden ayrılarak Malta'ya geçtikleri bildirildi. BM soruşturma ekibinin bunun nedenini henüz öğrenemediği kaydedildi.

Raporda, projenin hangi hükümet veya kuruluş tarafından yürütüldüğünün belirtilmediği aktarıldı. Libya'daki iç savaşta Hafter, BAE, Mısır ve Rusya'dan destek alırken, Batı hükümetleri BM tarafından tanınan UMH'yi destekliyor.

Türkiye'nin faaliyetlerini engelleme amaçlı operasyonlar yürütüldü

Lancaster 6 şirketi, eski Avustralya Hava Kuvvetleri pilotu Christiaan Durrent tarafından yönetiliyor. Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre Durrant, 2016 yılına dek güvenlik, Afrika odaklı havacılık ve lojistik şirketi Frontier Services Group'ta çalıştı. Şirketin CEO'su Erik Prince, ABD'li sivil güvenlik şirketi Blackwater Worldwide'ın da eski CEO'suydu. Raporda, Prince'in söz konusu Libya projesine dahil olup olmadığına ilişkin bir bilgi yer almıyor.

İki diplomat, raporda bahsi geçen Batılı paralı askerlerin gemi ve helikopterlerle "Türkiye'nin UMH'ye askeri yardımlarını engellemek" amaçlı sofistike operasyonlar yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Raporda, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosuna aykırı olacak şekilde, 6 eski askeri helikopterin ülkeye gönderildiği aktarıldı.

Lancaster 6, internet sitesinden yaptığı açıklamada, Libya'da "şiddeti azaltmak" için faaliyetler yürüttüğünü, ülkedeki "arama-kurtarma" operasyonlarına uzmanlar gönderdiğini ve petrol sahasında teknik hizmetler ve yönetim danışmanlığı gibi hizmetler sunduğunu iddia etti.

Dubai merkezli bir diğer şirket olan Opus'u ise İngiltere uyruklu Amanda Perry yönetiyor.

Paralı askerlerin lideri Lodge ve şirket sahipleri Durrant ve Perry'nin avukatı Vince Gordon, konuya ilişkin yazdığı mektupta, suçlamaların gerçeği yansıtmadığını ve müvekkillerinin birkaç kez BM'yle ortak soruşturmalara katıldığını ve raporun sunulduğu söz konusu panele katılma önerisinde bulunduğunu savundu.