Birbirlerinden farkları yok: Depremzede siyasi şantaj, rant ve yüzsüzlükle karşı karşıya

"Merkezi ve yerel yönetim aynı olmazsa şehirler garip kalır" şantajından "adaylığımı bırakmam" diye tutturan sorumlu belediye başkanına hepsi birbirinin aynı olduğunu bir kez daha gösterdi.

Haber Merkezi

Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle 11 kentin karşı karşıya kaldığı ağır yıkımın yıl dönümüydü dün. Resmi verilere göre 53 bin 537 yurttaşımız hayatını enkaz altında kaybetti. Yardım günler sonra ulaştı. İnsanlar sevdiklerini kendi kendilerine çıkarmak zorunda kaldı.

Depremin yarattığı ağır tablo aradan geçen bir yılda da ilk günkü yakıcılığında. Siyasilerin utanmazlıklarıysa ayyuka çıkmış halde.

Tanıdık tehdit Erdoğan’dan geldi

Yıl dönüme günler kala depremin ilk gününde halka “not ediyoruz” tehdidi savuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Hatay Aday Tanıtım programında 1 yıl sonra seçim için gözdağı verdi. Sözleri şöyleydi: “Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı.”

‘Adaylığım tartışılmaz Lütfü’ adaylığı tartışılınca ‘acılarını’ hatırladı

Hatay’daki yıkımın sorumlularından biri olan CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremzedelerin tepkisiyle karşılaşınca korumalarının kanatlarının altında anma töreninden ayrılmıştı. İstifası Hatay halkı tarafından bizzat yüzüne haykırılan Savaş, aday olmakta ve istifa etmemekteki kararlılığını Hataylılara çemkirerek sürdürüyor.

CHP’li kurmayların ‘Adaylığı tartışılamaz Lütfü’nün adaylığının tartışılmaya açıldığına yönelik açıklamalarına değinmeden açıklama yapan Savaş depremzedeleri "siyasi rant"la suçlayarak, "Bugün on binlerce canımızın matemini tutarken acımızı bilerek ve isteyerek siyasi malzeme haline getirmeye çalışanlara, Hatay’da fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Bunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNNTürk'te Fulya Öztürk'ün yayınında yerini aldı. Evleri, hayatları başlarına yıkılan, sevdiklerini kaybeden depremzedelere yaptıkları evlerin standardının eskisinden ne kadar da çok yüksek olduğunu anlatmalara doyamadı ve utanmadı şunları söyledi:

“Şimdiye kadar gidip evlerini teslim ettiğim, misafir olduğum vatandaşlar şunu söylüyor; Allah razı olsun. Bak evimiz yıkıldı (eğer ölüler de yoksa), valla yıkıldığı iyi olmuş bize mis gibi villa verdiniz diyorlar. Ama ölü varsa tabi onun acısını ölçecek alet daha icat olmadı.”

AFAD Başkanı mı Ali İhsan Yavuz mu?

“Hiçbir şey olmadıysa bile bir şeyler oldu” tadında bir açıklama yapan AFAD Başkanı Okay Memiş ise “Gecikme olmadı ama yetişemedik” dedi. Kasıtlı olarak devlet kurumlarını hedef alan sahte haberler üretildiğini iddia eden AFAD Başkanı, Erdoğan’ın “İlk birkaç gün etkili çalışma yapamadık” deyip helallik istemesini de mi unuttu?

AKP'nin İYİP transferi depremin yıl dönümünde 'kat artırımı' vaat etti

İYİP'ten istifa edip AKP'ye geçen, ardından AKP'den Eskişehir adayı olarak gösterilen Nebi Hatipoğlu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde "kat artırımı" vaadinde bulundu. Daha önce parti değiştirmesini “bir sağ partiden diğer sağ partiye geçtim” sözleriyle açıklayan Hatipoğlu, “Bizim kat arttırmamızla, Esentepe’de, Yeşiltepe’de, Fevzi Çakmak’ta, Şarhöyük’te yaşayan vatandaşlarımızın hepsi 1 dairesi varsa 1 daire daha sahibi olacaklar” hayalini sattı.

Bakan Koca unuttu: Çektiği klibin zamanı mıydı?

Hatay'daki anmalar sırasında depremzedeler tarafından protesto edilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Depremde kaybettiğimiz canların saygıyla anılmasından, hatıralarının yad edilmesinden, sessizlik içinde ruhlarına fatihalar okunmasından, dualar edilmesinden rahatsız olan mı var? Bu dakikalar hürmet dakikalarıdır. Bunun aksine davranış hem yaşayanları hem aramızdan ayrılanların ruhunu incitir. Yeri gelir protesto anlayışla karşılanır. Ama bu hürmet dakikaları onun vakti değil” dedi. 

Depremin üçüncü haftasında hâlâ çadır bulamayan ve temiz suya erişemediği için hastalıklarla boğuşmak zorunda kalan depremzedelerin bulunduğu bölgede videolar çektiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kendine klip yaptırmıştı. Koca, klibini “Afetin sonuçlarına karşı kalbin de güçleri var” diye paylaşmıştı. Hatay İskenderun Devlet Hastanesi’nin enkazında hayatını kaybeden sağlıkçılar yokmuş, sağlık hizmetine ulaşamayan ulaşamadığı için ölen on binlerce depremzede yokmuş gibi çektiği klibe tepkiler çığ gibi büyüyünce özür dileyip videoyu kaldırmıştı.