Bir tatlı huzur kalmadı: Kalamış Limanı da özelleşiyor

AKP, 18 yıllık iktidarı boyunca kamu kurum ve işletmelerini özelleştirerek sermayedarlardan tam not aldı. Son olarak Kalamış Limanı'nı satmak üzere harekete geçen AKP'nin özelleştirme sicili epey kabarık.

Haber Merkezi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın 2019  "faaliyet raporu"nda gelecek hedefleri anlatıldı. 2020 hedeflerinde ise AKP'nin satmakta zorlandığı limanlar yer alıyor. Bu limanlardan biri ise Kalamış Limanı.

Faaliyet raporunda, Kalamış Limanı'nın özelleştirilmesi ile ilgili ''36 yıl süre ve işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine yönelik ihale ilanı 2017 ‘de yayımlanarak ihaleye çıkıldı. Son teklif verme tarihi itibarı ile teklif alınamadı'' ifadeleri yer aldı.

Koç Holding, Mayıs 2014’te yapılan ihalede 664 milyon dolar ile en yüksek teklifi vererek 30 yıl süre ile işletme hakkını almış, ancak "imar sorunu" gerekçesiyle daha sonra çekilmişti.

Konunun yeniden gündeme gelmesi ve AKP'nin özelleştirme sicili, Kalamış'ın başına gelecekler konusunda bir fikir veriyor.

AKP, 273 kurum ve işletmeyi sattı

AKP, bugüne kadar 273 kurum ve işletmeyi özelleştirdi. 273 kurumdan 268'inin ise hiç kamu hissesi kalmadı.

2019 yılının son günlerinde CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yaptığı başvuruda, AKP’nin 17 yıllık iktidarı döneminde gerçekleştirdiği özelleştirmelerin listesini istemişti. CİMER'in verdiği cevapta şu veriler yer almıştı: 2002-2019 döneminde gerçekleştirilen uygulamalar kapsamında, 11 liman, 98 elektrik santrali, 50 tesis ve işletme, 11 otel, 3 bin 917 taşınmaz ve araç muayene hizmetleri ile maden ruhsatları, makine-teçhizat, demirbaşlar, isim hakları, hizmet araçları ve markalar, varlık satışı, işletme ya da imtiyaz hakkı devri yoluyla özelleştirilmiştir'' denilmişti.

Son olarak limanları satmak üzere hareket geçen AKP'nin özelleştirme sicili ise epey kabarık. İşte AKP'nin 18 yıllık özelleştirme çetelesi...

11 liman satıldı

AKP'nin satmakta en fazla zorlandığı işletmelerin başında limanlar geliyor. Limanların satılması için de gaza basan AKP, aralarında Mersin Limanı, İskenderun Limanı, Samsun Limanı, Bandırma Limanı gibi limanlarında aralarında olduğu 11 limanı özelleştirdi. 

Şeker fabrikaları tekellere

ABD'li gıda tekeli Cargill'e satılan fabrikalarla Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden şeker fabrikalarından 10'u AKP döneminde satıldı. 

Satılan şeker fabrikaları arasında  Kırşehir Şeker Fabrikası, Turhal Şeker Fabrikası, Çorum Şeker Fabrikası, Elbistan Şeker Fabrikası, Muş Şeker Fabrikası gibi fabrikalar bulunuyor.

98 elektrik santrali satıldı

AKP, elektrik santrallerinden de 98'ini özelleştirdi. Bu santrallerden bazıları şöyle: Ataköy Hidroelektrik Santrali, Beyköy Hidroelektrik Santrali, Çıldır Hidroelektrik Santrali, Denizli Jeotermal Santrali, İkizdere Hidroelektrik Santrali.

Oteller de özelleştirildi

Kamuya ait bulunan 11 otel de özelleştirmeden nasibini aldı. Özelleştirilen oteller arasında Büyük Ankara Oteli, Büyük Efes Oteli ve Büyük Tarabya Oteli gibi oteller bulunuyor. 

Fabrikaları sermayeye peşkeş çektiler

2002-2019 yılları arasında 50 tesis ve işletmeyi özelleştiren AKP'nin özelleştirme listesinde fabrikalar önemli bir yer tutuyor. 
Özelleştirilen fabrikaların arasında Gübre Fabrikaları, Sümerbank Mazıdağı Fosfat Tesisleri, Sümerbank Adıyaman İşletmesi, Adana Sigara Fabrikası, Ballıca Sigara Fabrikası, Bitlis Sigara Fabrikası, SEKA, PETKİM, TÜPRAŞ gibi önemli işletmelerde bulunuyor.