Bir AKP Dönemi Patronu: Ufuk Akçekaya

Fen Bilimleri Özel Eğitim kursu öğretmenleri dönem içinde maaş sorunu yaşadıklarını ve pandemi başlangıcı ile kurumdan hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını iddia ettiler.

Patronların Ensesindeyiz

Pandemi süreci ile birlikte Patronların Ensesindeyiz ihbar hattına, hak gaspına uğrayan birçok özel okul öğretmeni ulaştı. Bunların içinde bulunan Fen Bilimleri Özel Eğitim kursu öğretmenlerinin durumu ise daha farklıydı. Öğretmenler dönem içinde maaş sorunu yaşadıklarını ve pandemi başlangıcı ile kurumdan hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını iddia ettiler.

Öğretmenler bir araya gelerek Fen Bilimleri Öğretmen Komitesini oluşturdular. Fen Bilimleri Öğretmen Komitesi içerisindeki öğretmenler farklı isimli kurumlarda çalışıyordu fakat hepsinin patronunun Ufuk Akçekaya olması dikkat çekiciydi.[1] 1

Kimdir Bu Ufuk Akçekaya?

Kendisi de bir öğretmen olan Ufuk Akçekaya’nın adı son yıllarda kapanan özel okulları ve ödemediği maaşlar ve velilerden toplayıp da eğitim vermeden kapattığı okullar ile gündeme gelmişti. soL Haber ’de yayınlanan habere göre[2]2 İstanbul Büyükçekmece Beykent okulları 2019 Ağustos ayında kapanmış, öğretmenler maaşlarını alamadıklarını iddia etmişlerdi. Aynı yıl içinde Edirne’de yerel basından Edirne Jet Haberde yayınlanan habere göre[3]3 2019 Haziran ayında Edirne Beykent okulları Ufuk Akçekaya aldıktan sonra kapatıldı ve yine yüzlerce veli ve öğretmen mağdur oldu.

İnternet aramaları sonucu ulaştığımız bilgilere göre, eğitim sektörüne çeşitli dershaneler ve Kamp-ı Derya isimli etüt ve ders çalışma merkezlerini kurarak başlıyor. 2019 yılında ise işletme hakkı Ufuk Akçekaya ’ya ait olan Balkan Eğitim Hizmetleri ve Tic. AŞ’nin aldığı Beykent Okullarının Edirne, Tokat, İstanbul Beylikdüzü, Şişli ve Bahçeşehir şubelerini kapattı. Binlerce öğrenci, veli ve yüzlerce öğretmen mağdur oldu.[4] 4

Okulların açılmasından kısa bir süre sonra sorunların yaşandığını kurumun birçok ödemeyi yapmadığını duyan veliler gelecek eğitim öğretim dönemi için ödedikleri paralarını istediler. Savcılığa şikayette bulunan veliler kurumdan yetkililere ulaşmaya çalıştılar fakat bekledikleri cevabı alamadılar.[5] 5

Öğretmenler ise aylarca alamadıkları maaşlarını ve gasp edilen haklarını almak için kurumdan bir muhatap bulamadılar.

Tüm bu yaşananlar üzerine Ufuk Akçekaya ’ya herhangi bir ceza uygulanmadı ve Ufuk Akçekaya eğitimden elini çekmedi. Yeni eğitim öğretim yılına Fen Bilimleri Özel Eğitim Kursu, Nazmi Arıkan Özel Eğitim Kursu, Final Özel Eğitim Kursu olarak başladı. Altunizade, Üsküdar, Libadiye, Beylikdüzü, Bakırköy, Etiler’de kurslar açıldı. Basit bir Google araması yapıldığında ise kendisi karşımıza Enerji Koleji, Beyken Bakırköy Temel Lisesi, Koç Eğitim Temel Lisesi, Bakırköy Butik Koç Eğitim Dershanesi kurucusu olarak çıkmakta.  Patronların Ensesindeyiz Ağı ’na şikayette bulunan öğretmenlerin ifadelerine göre aynı kişiye ait bir çok kurs merkezi bulunuyor. Yeni açılan kurumlarda da geçen seneki problemler yaşanıyor. Bir çok öğretmenden PE ağına ihbar ve şikayetler geliyor.  Öğretmenler sene başından bu yana maaş almada gecikmeler yaşadıklarını iddia ettiler. Ve son olarak birkaç aylık maaşlarını alamayan öğretmenler okullarda pandemi nedeniyle eğitime ara verilmesiyle birlikte kurumdan kimseye ulaşamadıklarını da iddialarına eklediler. Ne kısa çalışma ödeneğini ne maaşlarını alabilen öğretmenler öğrencilere online ders vermek isteseler bile kurumdan kimseyle irtibata geçemediklerini belirttiler. Kendi imkanlarıyla öğrencilerle iletişimde kalmaya çalıştılar. CİMER’e, İş-Kur’a şikayette bulunan öğretmenler; soruşturma açıldığını ifadelerinin alındığını ancak henüz bir sonuç çıkmadığını belirttiler.

Yine Ufuk Akçekaya ’ya ait Özel Etiler Final Özel Öğretim Kursu ’nda çalışan öğretmenlerden  CİMER’e şikayette bulunanlar oldu. Kurumun şikayete verdiği cevap ise şu şekilde oldu.

Velilere haciz tehdidi

 Bir öğrenci velisi ise okulun temin ettiği cayma hakkını kullanarak okuldan ayrıldığını ama buna rağmen haciz işleminin başladığını söyleyerek Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunduğunu bildirdi.

Okulda iki yıldır çalışan, komitede bulunan öğretmen ise ‘’Açılan kursların hepsi kendi adına değil diye biliyoruz. Sebebi de herhangi bir dava durumunda tek bir kişiye gidilmemesi içinmiş.” diyor.

Öğretmenlerin hesaplarına bakıldığında ise eğitim öğretim döneminde maaşlar iki ayrı hesaptan yatıyor. Biri Ufuk Akçekaya adına olan STUDY BOX NİL EĞİTİM SAĞLIK TURİZM HİZMETLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.  Diğeri ise Enes Başarır’a ait olan GÜRMAN EĞİTİM SAĞLIK TURİZM HİZMETLERİ İNŞAAT LİMİTED ŞİRKETİ. Bu durum ise öğretmenlerin şüphelerini güçlendiriyor.

Yeni kayıtlar için tanıtım yapıyorlar

Tüm olanlardan sonra ise geçtiğimiz günlerde Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Okulları Altunizade şubesi sosyal medya hesabından yeni kayıt için tanıtım paylaşıldı.

Veliler ve mağdur öğretmenler bu kişilerin hala nasıl bu işi yapmaya devam ettiğini sorguluyor. Ve bunun kamuoyuna duyurulması gerektiğinin altını çiziyor.

Bu sene içerisinde uğradıkları hak gasplarına karşı bir araya gelen öğretmenler PE Fen Bilimleri Öğretmen Komitesini oluşturdular. Kurum yaptıkları açıklamalarla seslerini duyurmaya çalışan öğretmenlere karşı ise veli ve öğretmen gruplarında suçlayıcı ifadeler kullandı.

 Öğretmenler kararlı

Gruplarda paylaşılan ‘’yanlış bilgi veriyor’’ ifadelerinden sonra öğretmenler ise komite olarak haklarını alana kadar mücadele edeceklerini söylediler.