Biden: Trump’ın seçimleri erteleteceğini tahmin ediyorum

Demokrat Parti’nin muhtemel başkanlık adayı ve eski Başkan Yardımcısı Biden, Trump'ın seçimleri erteletmeye çalışacağını ileri sürdü.

Dış Haberler

Bernie Sanders'ın adaylıktan çekilmesinin ardından Demokrat Parti'nin muhtemel başkanlık adayı haline gelen Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump’ın, seçimleri erteletmeye çalışacağı tahmininde bulundu.

AFP’nin haberine göre Biden, Perşembe günü çevrimiçi düzenlediği bir fon bulma toplantısında, Trump için ‘‘Söylediklerimi bir kenara yazın, seçimlerin neden yapılamayacağına ilişkin bir gerekçe bularak, bir şekilde seçimleri ötelemeye çalışacağını düşünüyorum’’ dedi.

Trump’ın ancak bu yolla kazanabileceğini düşündüğünü belirten Biden, Başkanın ABD Posta Teşkilatı’na acil fon aktarılmasını veto etme tehdidinin, ‘‘insanların oy kullanmasını güçleştirmek için elinden gelen her şeyi yapma’’ niyetinin bir örneği olduğunu iddia etti. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde posta yoluyla oy kullanılmasının koronavirüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olabileceği belirtilirken, Trump ve Cumhuriyetçiler bu yöntemin seçimlere hile karıştırılmasına imkân tanıyacağını ileri sürüyor.

Cumhuriyetçiler seçimlere katılımın artmasından endişeli

ABD’de bazı eyaletlerde bütün seçmenler posta yoluyla oy kullanabilirken, bazılarında ise sadece daha önce mazeret göstererek kayıt yaptıranlara bu hak tanınıyor. Demokrat Parti özellikle Siyah, Latin, yoksul ve genç seçmenlerin seçime katılımını arttırmak için posta yoluyla oy kullanma uygulamasının genişletilmesini savunuyor. Oy kullanmayı kolaylaştıracak adımların Demokratlara yarayacağına inan Cumhuriyetçiler ise sahtekârlığa zemin sağlayacağını ileri sürerek uygulamanın genişletilmesine karşı çıkıyor. Trump Nisan başında, posta yoluyla oy kullanma uygulamasının Cumuriyetçilere zarar vermek için suiistimal edildiğini ve ülke sathına yayılması halinde ‘‘bu ülkede bir daha asla bir Cumhuriyetçinin seçilmeyeceğini’’ söylemişti.