Beyaz Saray'dan Çin'i hedef alan yeni rapor

Beyaz Saray'ın Çin'i hedef alan yeni strateji raporunda, 'Çin'in hızlı ekonomik büyümesi ve dünyayla ilişkilerinin artması, özgür ve açık ortama dayalı düzeni sömürerek uluslararası sistemi kendi lehine şekillendirme girişiminde bulunmasını sağladı' denildi.

Dış Haberler

Beyaz Saray, ABD Kongresi'ne Çin'i hedef alan bir strateji raporu gönderdi.

Sputnik'te yer alan habere göre, raporda Çin'in "yağmacı ekonomik faaliyetler" yürüttüğü, bir dizi insan hakları ihlalinden sorumlu olduğu, "tehdit edici düzeyde" askeri yapılanma gerçekleştirdiği, güçlü dezenfermasyon yaptığı ve propaganda ve siber saldırı kampanyaları düzenlediği iddia ediliyor.

ABD-Çin arasında diplomatik ilişkilerin 1970'lerde başladığı belirtilen raporda, "O dönemden bu yana geçen 40'tan fazla yılda Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Çin'deki ekonomik ve siyasi reformların boyutunu kısıtlama iradesinin hafife alındığı" söylendi.

Raporda, "Son 20 yılı aşkın sürede reformlar yavaşladı, durduruldu ya da tersine çevrildi. Çin'in hızlı ekonomik büyümesi ve dünyayla ilişkilerinin artması, ABD'nin umduğu gibi yurttaş merkezli, özgür ve açık bir düzene yol açmadı. ÇKP, bunun yerine özgür ve açık ortama dayalı düzeni sömürerek uluslararası sistemi kendi lehine şekillendirme girişiminde bulundu" denildi.

'Amerikan yaşam tarzını tehdit ediyor'

Çin'in içeride ve dışarıdaki siyasi, ekonomik ve askeri faaliyetlerinin "hayati ABD çıkarlarına" tehdit olduğunun öne sürüldüğü raporda, Trump yönetiminin, bir önceki yönetimlerin aksine, "ABD halkını, yurdunu ve yaşam tarzını korumak, ABD refahını yüceltme, barışı güçle koruma ve ABD etkisini diğer ülkelerde ilerletme" adına iki ülke ilişkilerindeki pürüzleri tolere ettiği öne sürüldü.

Raporda, Çin'e "teknoloji hırsızlığı, merkantilist ekonomik faaliyetler, Bir Kuşak Bir Yol projesiyle dünya ekonomisini kendi lehine çevirme girişimleri" gibi suçlamalar yöneltiliyor. Raporda ayrıca Çin'in "'ABD değerlerine' meydan okuduğu ve Pekin'in kendine özgü olan sosyalizmi kapitalizme karşı üstün kılmak için Batı'yla ideolojik yarışmaya girdiği" belirtiliyor.

Raporda, aynı zamanda Çin'e "egemen ülkelerin içişlerine karışarak buralarda siyaset mühendisliği yaptığı" ve söylemleri ve davranışlarıyla  Batı'daki şirketleri, spor takımlarını ve siyasetçileri etkilediği ileri sürülüyor. Raporda, söz konusu suçlamalara ilişkin somut bir örneğe yer verilmediği kaydediliyor.