Berat Albayrak 'iyi gidiyoruz' diyor ama...

‘Bu bir Milli Mücadele. Bu mücadelede destek ihtiyacı hisseden her bir vatandaşımızın, işletmemizin, esnafımızın, fabrikamızın arkasında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun hazinesi var’ diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, işçileri salgın günlerinde de çalıştırıp açlık sınırının altına mahkum ederken, patronlara destek için elinden geleni yapıyor. Ancak buna rağmen tablo yine de pek…

Haber Merkezi

Tüm önlemleri patronlar için alan, tüm destek paketlerini patronlar için çıkaran AKP, işçileri ise salgın günlerinde hayati tehlike altında, açlık sınırının altında çalıştırmaya devam ediyor. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu tablo altında ekonomiye ilişkin “son derece iyi gidiyoruz” çıkışları yapmaya devam ederken, durumun "iyi gidiyoruz" açıklamaların tam tersini işaret ettiği belirtiliyor.

65 milyar dolar buharlaştı

Dövizdeki yükselişi durdurmaya çalışan AKP, Merkez Bankası’nın kasasındaki dövizleri seferber etti.  Kamu bankaları aracılığıyla piyasaya sürülen dövizler Merkez Bankası’nın kasasında büyük bir gedik yarattı. Merkez’in rezervinin son 15 ayda 65 milyar doların üzerinde azaldığı belirtiliyor.

Ancak yapılan bu seferberliğe rağmen dolar 7 liranın üstüne, avro ise 7,50’nin üzerine çıkmış durumda ve yükseliş her geçen gün sürüyor.

Üretimde düşüş, elektrik üretimini azalttı

Salgınla birlikte dünya genelinde yaşanan durgunluk Türkiye’deki üretimi de vurdu. Bunun belirtilerinden biri elektrik tüketimi miktarında yaşanan düşüşle ortaya konuldu.

Ocak ayında yüzde 28 düzeyinde bulunan doğalgaz santrallerinin elektrik üretimindeki payı izleyen aylarda sürekli düşüş seyri izledi ve Nisan'da yüzde 7 ile tarihi en düşük seviyesine indi.

Herkese kredi vereceğiz dediler, yalan çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “5 bin lira altında geliri olan vatandaşlarımız için 10 bin liraya kadar, çok düşük maliyetli temel ihtiyaç desteği devreye alındı” açıklaması yaparken, söz konusu krediye başvuran binlerce kişiye ya bu miktarın çok altında bir kredi çıktı ya da başvurusu uzun süre “değerlendirmede” tutularak reddedildi.

Bankalar 6 ay ertelemeli 36 aya varan vadeli kredileri vermek istemezken, geçtiğimiz günlerde Berat Albayrak’ın açıklamasını hatırlatan binlerce kişi sosyal medyada duruma tepki göstermişti.

Patronlara ödemeler eksiksiz yapılıyor

AKP halkın ihtiyaçları söz konusu olduğunda en ufak bir destek paketi bile açıklamaktan geride dururken, konu patronlar olunca destek muslukları sonuna kadar açılıyor.

Salgının başlangıcında patronlara 100 milyar liralık bir destek sunan, sonrasında patronların “ücretsiz izin” düzenlemesini yasal güvenceye alan AKP, “ödeme garantili” projelerin parasını, dövizin de giderek yükseldiği bir dönemde kuruşu kuruşuna yatırmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı 2020 Yıllık Programı'na göre, Ulaştırma Bakanlığı'nın Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinde şirketlere verilen garantiler için 8.3 milyar lira ödenek ayrıldı.

Şehir hastaneleri için ise ayrılan yıllık garanti ödeme miktarı 10 milyar liranın üzerinde. Bu para ile tam 10 şehir hastanesinin yapım maliyeti karşılanabiliyor.

İhracatta yüzde 41’lik düşüş

Nisan ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 41,38 oranında, ithalat ise % 28,31 oranında azaldı.

Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla % 41,38 oranında azalan ihracat 8 milyar 993 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Nisan ayında ithalat ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 28,31 azalarak 12 milyar 957 milyon dolar olmuştur.

Toplam harcama yüzde 39 azaldı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, Covid-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi başlıklı rapor yayımladı. Rapora göre 24 Nisan haftasında önceki haftaya göre kredi kartı harcamaları yüzde 15 oranında azaldı.

Raporda ilk Covid-19 vakasının duyurulduğu 13 Mart haftasına denk gelen harcalarla 24 Nisan haftasındaki harcamalar kıyaslandı. Buna göre toplam harcamalar 24 Nisan’da 13 Mart’a göre yüzde 39 azaldı.

Hedefte yine işçiler olacak

Salgın günlerinde dahi işçi haklarını tırpanlayan, işçiler için tek bir önlem almayan AKP, ekonomideki kötü gidişatın faturasını da patronları korumak için emekçilere kesmeye devam ediyor. 

Salgın sonrasında patronlar daha fazla teşvik paketleri isterken, bu paketlerin de yükü yine emekçilere kesilmeye çalışılacak.