'Beklenen pakette yine işçilere kazık, patronlara kıyak var'

Berat Albayrak’ın geçtiğimiz gün duyurduğu 'İstihdam Kalkanı' paketinin ayrıntıları basına sızdı. Düzenlemeyi yorumlayan TKP Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş, 'Pakette anlaşılan yine işçilere kazık, patronlara kıyak var. Önümüzdeki üç ay daha az işçi kısa çalışmada, daha fazla işçi ücretsiz izinde olacak' dedi.

Haber Merkezi

NTV'nin haberine göre, normalleşme sürecinde "Yeni İstihdam Kalkanı" paketinin ayrıntıları belli oldu.

Düzenleme kapsamındakiler basında şöyle yer buldu:

"Ücretsiz izne çıkarılan işçilere nakit desteği 3 ay daha sürecek.

Kısa çalışma ödeneği uygulaması model değişikliği ile devam edecek.

İşverene istihdamı koruması karşılığında teşvik verilmesi gündemde."

Öte yandan söz konusu "yeni" paket daha önce olduğu gibi patronlara destek sağlıyor. Düzenlemeyi yorumlayan TKP Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş, "Bugün Kabine toplantısı sonrası açıklanması beklenen pakette anlaşılan yine işçilere kazık, patronlara kıyak var. Ücretsiz izni 'salgın süresince işten çıkarmayı yasaklıyoruz' diye pazarlamışlardı, salgında işten çıkarmanın diğer biçimi oldu. Patronlar bunu çok sevdi. Kalıcı olsun istiyorlar" dedi.

'İşçinin parasını patrona dağıtmaya devam'

Savaş'ın değerlendirmesi şöyle:

"Berat Albayrak’ın geçtiğimiz gün duyurduğu 'İstihdam Kalkanı' paketinin ayrıntıları basına sızıyor. Bugün Kabine toplantısı sonrası açıklanması beklenen pakette anlaşılan yine işçilere kazık, patronlara kıyak var. Sırayla bakalım:

  • Ücretsiz izin uygulamasını 3 ay daha uzatmayı hedefliyorlar. Ücretsiz izni 'salgın süresince işten çıkarmayı yasaklıyoruz' diye pazarlamışlardı, salgında işten çıkarmanın diğer biçimi oldu. Patronlar bunu çok sevdi. Kalıcı olsun istiyorlar.
  • Ücretsiz izinde yaklaşık 1 milyon kişi var. TÜİK bu kişileri işsiz saymadığı için, işsizlik oranını da düşük göstermiş oluyor. Günde 39 lira ücretsiz izin ödeneğiyle işsiz sayılmayan yüzbinler! TÜİK de bunu çok sevdi.
  • Basına kısa çalışma ödeneğinin modeli değişiyor diye yansıttılar. Anlaşılan buna da uzatma gelecek. Ancak ödenekten yararlanma koşullarının eski haline dönmesi olası. Anlamı şu: Önümüzdeki üç ay daha az işçi kısa çalışmada, daha fazla işçi ücretsiz izinde olacak.
  • Genç ve 50 yaş üstü işçilere 'esnek çalışma imkanı' diye pazarlanan yeni bir kazık daha var. Bildiğiniz 'süreli sözleşme'. Ne kıdem tazminatı var ne ihbar. Belirli süreli sözleşmeleri yaygınlaştırmak patronların başından buyana isteğiydi. Demek ki onlar için fırsat bu fırsat!
  • Ve patrona her türlü teşvike devam... İşten attın, geri aldın teşvik. Kayıt dışıydı sigortasını yaptın, teşvik. İşten işçi çıkarmadın, teşvik. Sigorta primine teşvik, vergi ödemeye teşvik… Çoğu da işsizlik sigortası fonundan. İşçinin parasını patrona dağıtmaya devam!
  • Bugün ise Resmi Gazete'de başka bir patron teşviki daha yayımlandı. İhtisas serbest bölgelerindeki şirketlere 10 işçiye kadar brüt ücretin ve kira harcamalarının %50’si ödenecek. 5 yıl boyunca. Ve yatırım kredilerinin faiz ve kâr payı giderlerinin bir bölümü. Bu da Hazineden!
  • Bir de Türk-İş ve Hak-İş notu düşelim. Bakanın gündeme getirdiği bu düzenlemelerin neredeyse tamamı birkaç hafta önce iki konfederasyonun TİSK ile birlikte yaptığı 'talepler' listesinde yer alıyor. Tümünü Kabine toplantısı sonrasında görmüş olacağız.