Batı'da gazetecilere yönelik şiddet ve baskı artıyor

ABD'de polis şiddeti ve ırkçılığa karşı süren protesto gösterilerinde, görevi başındaki pek çok gazeteci de polis tarafından hedef alındı. Medya mensuplarına yönelik baskı sadece ABD değil, Avrupa'da da artıyor.

Dış Haberler

ABD'de George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesine karşı protesto gösterilerinde yaşananlar, Batı ülkelerindeki  basın özgürlüğünü de tartışmaya açtı. Bir CNN muhabiri canlı yayın sırasında gözaltına alınırken Reuters haber ajansının iki çalışanıyla İsveçli bir gazeteci plastik mermilere hedef oldu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun medya düşmanı söylem ve yalan haberlerin yayılması yoluyla toplumu bölmeye ve şiddete kışkırttığına dikkat çekiliyor.

DW'de yer alan habere göre, ABD ve Brezilya'nın yanı sıra Malta, Karadağ, Slovakya, Polonya, Macaristan, İngiltere, Çekya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde de benzer yöntemler kullanılıyor.

ABD ve Brezilya'da saldırı ve tehditler

Verilere göre, bu yılın başından beri ABD'de 94 medya mensubu saldırılara hedef oldu.

Brezilya'nın önde gelen medya kuruluşları da, 25 Mayıs'ta bir açıklama yaparak güvenlik endişeleri nedeniyle başkentteki devlet başkanlığı sarayı Alvorada'dan haber geçmeyi durduracaklarını bildirdi. Televizyon kanalları "Globo" ve "Bandeirantes", ülkenin önde gelen gazetelerinden "Folha de S.Paulo" ve internet sitesi "Metrópoles", Brezilya devlet başkanının taraftarlarının süren tehditlerine dikkat çekerek Alvorada'ya artık çalışanlarını göndermeyeceklerini açıkladı.

Bolsonaro'nun sık sık taraftarlarına seslendiği Alvorada önünde gazeteciler tehdit ve sözlü tacizlere maruz kalıyor. Yayın kuruluşları, Bolsonaro taraftarlarının gazetecilere ayrılan bölümü basmakla tehdit ettikleri bir sırada saray güvenlik görevlilerinin devreye sokulmadığı suçlamasında bulunuyor.

Devlet Başkanı Bolsonaro'nun kendisi de gazetecilere yönelik sözlü sataşmalarıyla biliniyor. Bolsonaro, mayıs ayı başında kendisine Federal Emniyet Teşkilatı Başkanı'nı niçin görevden aldığını soran gazetecilere bağırarak "Kapayın çenenizi" demişti. Mart ayı başında da medya mensuplarını "halkı Devlet Başkanına karşı ayaklandırmaya çalışmakla" suçlayan bir taraftarını Bolsonaro başını sallayarak onaylamıştı.

Avrupa Konseyi'nden uyarı

Avrupa'da da gazeteciler ve medya mensuplarına yönelik taciz ve saldırılar artıyor. Avrupa Konseyi'nin 2020 yılı Basın Özgürlüğü Raporuna göre 2019 yılında Konsey üyesi 47 ülkeden 32'sinde gazetecilere yönelik 142 saldırı kaydedildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de 2020 yılı basın özgürlüğü listesinde Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Yunanistan, Hırvatistan, Malta ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde medya mensuplarına yönelik tehlikenin arttığına dikkat çekti.

Örgütün raporunda İngiltere makamlarının genelde ulusal güvenlik gerekçesiyle sık sık basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar getirdiğine işaret edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de 2018 yılında ülkedeki gazetecilerin kitlesel olarak takibe alınmasını ifade ve basın özgürlüğü temel hakkının ihlali olarak değerlendirmişti.