Batı ittifakında Açık Semalar çatlağı

ABD’nin Almanya Büyükelçisi, Alman Dışişleri Bakanı’na ABD’nin Açık Semalar Antlaşması’ndan çekilmesini eleştirmek yerine, Moskova üzerinde baskı kurması gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

ABD’nin geçtiğimiz Cuma günü Rus hükümetine Açık Semalar Antlaşması’ndan çekileceğini resmen bildirmesinin ardından, Batı ittifakı içindeki tartışma büyüyor. Konu NATO toplantısında ele alınırken, aralarında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İsveç ve Hollanda’nın da bulunduğu 10 Avrupa Birliği üyesinin dışişleri bakanları ortak bir açıklama yaparak, paktın ‘‘güven inşası ağının hayati bir unsuru’’ olduğunu belirtti. 

AB dış politika şefi Joseph Borrell de, 2002 yılından bu yana taraf ülkelerin bin 500’den fazla gözetleme uçuşu yapmasına izin veren antlaşmasının şeffaflık ve öngörülebilirlik sağladığına dikkat çekti. Borrell yaptığı açıklamada Antlaşma’dan çekilmenin, uygulamada ya da başka bir tarafın kurallara uymasında karşılaşılan güçlüklerin üstesinden gelmek için bir çözüm olmadığını savundu.

 Alman Dışişleri Bakanı Heiko Mass ise ABD’nin çekilme kararının, Antlaşma’nın kapsamını ‘‘önemli oranda daraltacağı’’nı belirterek, Berlin’in önümüzdeki altı ay içinde ABD’yi kararından vazgeçirmek için ‘‘benzer şekilde düşünen ortaklarla birlikte yoğun bir şekilde çalışacağını’’ söyledi.

ABD büyükelçisinden tepki

Son dönemde, askeri harcamalardan Kuzey Akımı 2 boru hattına kadar bir dizi başlıkta Almanya’ya yönelik eleştirileriyle dikkat çeken ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grennell, Alman Dışişleri Bakanı’na yanıt olarak, bir Alman gazetesine verdiği demeçte ‘‘ABD’nin tepkisinden şikâyet etmek yerine Heiko Mass, yükümlülüklerini yerine getirmesi için geçtiğimiz yıllarda Rusya üzerindeki baskıyı arttırmalıydı’’ dedi. 

Grennell ayrıca Washington’un ‘‘Rusya’nın uzun bir süredir Açık Semalar anlaşmasına saygı duymadığı’’na ilişkin iddiasını da tekrarladı.

Rus Dışişleri ABD’nin iddialarını gülünç buldu

Rus Dışişleri Müsteşarı Sergey Ryabkov Rus Kanal Bir televizyonuna verdiği demeçte, Trump yönetiminin Rusya’nın Açık Semalar uçaklarını güdümlü silahları için kullandığına yönelik iddialarının, Moskova’daki karargâhta büyük bir eğlence yarattığını söyledi. Ryabkov, gözetleme uçaklarındaki görüntüleme donanımının, özellikle de ev sahibi ülkeden gözlemcilerin görev sırasında hazır bulunduğu koşullarda, hedeflere odaklanacak şekilde ayarlanmasının mümkün olmadığını belirtti..

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Antlaşma’dan çekilmesinin gerekçesi olarak, Rusya’nın gözetleme uçuşlarında elde ettiği bilgileri hassas güdümlü mühimmatları için hedef olarak kullanmasını göstermişti.