Başkentgaz salgını fırsata çeviriyor: Siz gelmeyin, biz gelip 10 liranızı alalım...

Son dönemde fatura soygunu ve Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na aktarılan paralarla gündem olan Başkentgaz, şimdi de ön ödemeli sayaçları fırsata çeviren ‘iş ortağıyla’ gündemde. Yurttaşlardan ‘Gazmatik’ kullanımı için halihazırda 2,5 lira tahsil eden şirket, şimdi de salgın nedeniyle ‘siz gelmeyin, gazınızı biz yükleyelim’ diyor ve işlem başına 10 lira istiyor.

Haber Merkezi

Ülke genelinde devam eden fatura soygunu nedeniyle kış aylarında çok sayıda eyleme konu olan şirketlerden biri de Ankara’daki Başkengaz olmuştu. Ankara’da yüzlerce abone, kabarık faturalar nedeniyle şirkete çok sayıda itiraz dilekçesi yollamış, kurum önünde dilekçe eylemi yapılmıştı.

Bu süreçte bir de Kızılay üzerinden Ensar Vakfı’na aktarılan 8 milyon dolar “bağış” ve vergi kaçırma iddiasına konu olan şirket, tepkilerin odağı haline gelmişti.

Başkentgaz halkın salgınla mücadele ettiği günlerde ise önce kesinti, şimdi ise “soygunla” yeniden gündemde.

Önce kesinti yazıları, şimdi de Gazmatik…

Salgın günlerinde yurttaşlara “kesme” ihbarı gönderen ve bu nedenle tepki çeken şirket, şimdi de ön ödemeli sayaçları fırsata çeviren “iş ortağıyla” gündemde.

Başkentgaz’ın “Gazmatik” adıyla hizmet veren kioskları aracılığıyla ön ödemeli sayaç kullanan binlerce yurttaş gaz dolumu yapabiliyor. Az sayıda dolum noktası nedeniyle binlerce kişi mecburen bu kiosklar aracılığıyla dolum yaparken, bu dolum işlemlerinden 2,5 lira alınıyor.

Ankara’da ön ödemeli sayaç kullanan 695 bin abone, her yıl sadece 10 kez bu sayacı kullandığında Başkengaz’ın “iş ortağı” yaklaşık 20 milyon lira para kazanıyor.

Kim bu iş ortağı?

2016 yılından beri Başkent Doğalgaz, “Gazmatik” kiosk operasyonunu,  Birleşik Ödeme Hizmetleri ve E-Para A.Ş. yürütüyor. Şirketin başında bulunan isim Ahmet Ünver.

Başkentgaz, her kiosk kullanımından 2,5 lira kesilmesi nedeniyle çok sayıda eleştiri alırken bu konuya verdiği resmi yanıt şöyle:

“Söz konusu talebinizle ilgili olarak  Ankaralıların daha fazla noktadan gaz alabilmesi için çözüm ortağı firmamıza yaptırılan gaz matikler, işlem ücreti bu firmaya ödenmektedir.”

Yani, Başkentgaz, kendi sağlaması ve ücretsiz olması gereken bir hizmeti, “iş ortağı” aracılığıyla yaptırıyor ve bu işlem üzerinden yurttaşlardan her yıl milyonlarca lira tahsil edilmesinden sorumlu olmadığını öne sürüyor.

Şimdi aynı şirket, salgın günlerinde yeni bir fırsatçılık haberiyle gündemde.

Salgın fırsatçılığı: Siz çıkmayın, biz 10 liranızı alalım

Önceki gün Ankara’da ön ödemeli sayaç kullanan yurttaşlara “Gazmatik” aracılığıyla bir mesaj geldi. Şirket, gaz dolumu için “Siz çıkmayın, biz gelelim” derken, bu mesajın yanına asıl nedeni de ekliyor: Hizmet bedeli 10 TL’dir.

Salgın günlerinde birçok yurttaş gaz dolduracak para bulamazken şirket bir de hizmet bedeli olarak topladığı 2,5 liranın yanına şimdi de salgın günlerinde 7,5 lira daha ekleyerek kendisine yeni bir gelir kapısı yaratıyor.