Basın İlan Kurumu’ndan BirGün’e 7 gün ilan durdurma cezası

Basın İlan Kurumu, iki ayrı Kızılay haberi nedeniyle BirGün gazetesine 7 günlük resmi ilan kesme cezası verdi.

Haber Merkezi

Basın İlan Kurumu (BİK), BirGün’e 10 ve 16 Eylül 2019 tarihli iki ayrı Kızılay haberi nedeniyle, 7 günlük resmi ilan kesme cezası verdi.

BİK, 10 Eylül 2019 tarihli “Kızılay holdingleşti” başlıklı haber için iki günlük, 16 Eylül 2019 tarihli, “Milyonluk ihale Menzil hayranına” başlıklı haber için ise 5 günlük ilan kesme cezası uyguladı.

10 Eylül 2019 tarihli haber Kızılay yöneticilerinin kurumun şirketlerinden ‘huzur hakkı’ alacakları bilgisini içeriyordu.

Habere konu olay “Kızılay Yönetim Kurulu Üyeleri şirketlerden de ‘huzur hakkı’ adı altında ücretler alacak” ifadeleriyle anlatılmıştı. Cezaya gerekçe olarak gazetenin basılı nüshasının manşetinde yer alan “Huzur hakkı adı altında ikinci maaş” ifadelerini gösteren BİK, ‘huzur hakkı’nın maaş sayılamayacağını, bu nedenle de BirGün’ün gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunu savundu.

16 Eylül 2019 tarihli haberde ise “Menzil Tarikatı’na hayranlığını gizlemeyen Ferhat Danışman’ın şirketi, Kızılay’dan 120 milyon avroluk ihale aldı. Üç farklı kan testi için yapılan ihalenin, pazarlık yöntemiyle verilmesi dikkat çekti” ifadeleri kullanılmıştı.

Haber Kızılay tarafından yalanlanmazken, BİK haberdeki "öznel" bir ifadeyi cezanın gerekçesi olarak gösterdi.