Baro başkanları yürüdü: Savunmaya karşı 'Ankara savunması'

'Savunma Yürüyüşü' başlatarak Ankara’ya giden baro başkanları dün polis tarafından engellendi. Avukatlar direnirken, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, az sayıdaki bazı baro başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Ardından Feyzioğlu'yla fotoğraf veren baro başkanlarının bir kısmı da eyleme katıldı.

Haber Merkezi

Cuma günü "çoklu baro sistemine" karşı bulundukları illerden "Savunma Yürüyüşü" başlatarak Ankara’ya giden baro başkanlarının dün kentin girişinden sürdürmek istedikleri yürüyüş polis tarafından engellendi. 

Eskişehir Yolu'nda toplanan avukatların temsili yürüyüşü engellenirken, polisle arbede yaşandı. Ordu Baro Başkanı gözaltına almak istendi, Gaziantep Baro Başkanı darp edildi, İzmir Baro Başkanına darp girişiminde bulunuldu. Ankara Barosu'nun şehir dışından gelen avukatlar için hazırladığı yemeklere ve güneşten korunmak için getirilen çadırlara el konuldu. 

Avukatlar bunun üzerine oturma eylemi başlatırken, engelleme haberini alan İzmir, İstanbul, Bursa, Adana, Gaziantep başta olmak üzere birçok baro önünde açıklamalar yapıldı, adliyelerde polis müdahalesi protesto edildi. 

İstanbul Barosu, "Ankara’ya yürüyen baro başkanlarına yapılan hukuksuz müdahale kabul edilemez” açıklaması yaptı ve meslektaşlarını Beyoğlu’ndaki baro binası önünde toplanmaya çağırdı. İstanbul Barosu önündeki buluşmada "Feyzioğlu istifa" sloganları dikkat çekti. Gaziantep Barosu üyesi avukatlar da adliye önünde “Onur Nöbeti”ne başladıklarını duyurdular. 

İzmir’de yapılan basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer, "Türkiye’nin dört bir yanından baro başkanlarımız adalet için, özgürlük için, hukuk için üç günden beri yürüyorlar. Bu üç günlük yürüyüşleri boyunca halkımızdan, yurttaşlarımızdan inanılmaz bir destek var kendilerine. Halk, başkanlarımızın niçin yürüdüğünü anlamış durumda. Ancak başta siyasi iktidar ve Türkiye Barolar Birliği’nin başındaki Metin Feyzioğlu olmak üzere bu yürüyüşün nedenini, anlamını, önemini anlaması gerekenler maalesef algılamış değil. Biz şu anda Ankara’da barolar adına yürüyen başkanlarımıza yapılan müdahaleye karşı başkanlarımıza destek için buradayız” dedi.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan polisin müdahalesinin hiçbir yasal gerekçesinin olmadığını belirterek baro başkanları ve baro yönetim kurulu üyelerinin yürümekte kararlı olduklarını dile getirdi.

Baro başkanlarına müdahale edilirken Feyzioğlu Anıtkabir'e gitti

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 60'a yakın baro başkanının ve çok sayıda avukatın Ankara'ya girmesi polis tarafından engellenirken, bazı baro başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti.

Sosyal medya hesabından Anıtkabir ziyaretini duyuran Feyzioglu “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” dedi.

Diğer baro başkanlarının yürüyüşü polis tarafından engellenirken Feyzioğlu'nun bu paylaşımda bulunması tepki çekti.

Feyzioğlu'yla fotoğraf veren baro başkanları eyleme katıldı

Baro başkanlarının başkente girmesi polis müdahalesiyle engellenirken Anıtkabir’de TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile fotoğraf veren baro başkanları da müdahalenin ardından Ankara’ya girmesi engellenen baro başkanlarına katıldı.

Sivas Barosu Başkanı Hacı Yılmaz Demir, Metin Feyzioğlu ile görüntü veren 15 başkanın "müdahale olduğunu duyar duymaz" diğer baro başkanlarının oturma eylemi yaptığı yere geldiğini söyledi. Anıtkabir’deki görüntünün gayriihtiyari çekildiğini kaydeden Demir, fotoğrafın paylaşımına izin vermedikleri halde Feyzioğlu'nun sosyal medyadan paylaştığını söyledi.

Anıtkabir'deki baro başkanlarının topluca yürümek yerine buluşma saatinde Anıtkabir'de olmayı tercih edenler olduğu belirtildi. 

Adalet Bakanı ve emniyetten açıklama

'Savunma Yürüyüşü'yle ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Ortaya çıkan hangi şeye karşısınız? Teklif yok, hangi maddesine karşı çıkıyorsunuz? Ortada henüz bizim bile daha vakıf olduğumuz bir teklif yok" dedi. "Savunma mesleğini geriye götürecek bir çalışmaya asla destek vermeyiz" açıklaması yapan Bakan Gül, "Arkadaşlarımız, savunmayı daha güçlendiren, avukatların haklarını daha koruyan ve mesleki örgütlenmeyi daha da güçlendiren bir yapı üzerine çalışma yapıyorlar. Diyalog kapıları açık. Bizim için avukat, hakim, savcı, vatandaş olsun temel payda hukukun üstünlüğü. Hukukun üstünlüğüne dair her türlü görüş, öneri bizim için değerlidir" diye konuştu. 

Ankara Emniyeti'nden yapılan açıklamada "Mevcut pandemi tedbirleri kendilerine hatırlatılarak grubun yürüyüşüne müsaade edilmemiş, araçlarla şehre girebilecekleri, Anıtkabir ya da bir başka mahale gitmeleri hususunda ve varsa diğer talepleri konusunda kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiştir" denildi.

Avukatların direnişi ve Eskişehir Yolu'nda baro başkanlarının bekleyişi polisin saldırılarına karşın günün geç saatlerine kadar sürerken, baro başkanlarının bugün Meclis'te muhalefet partileri ile görüşmesi bekleniyor. 

'Feyzioğlu istifa'

Baro başkanlarının Ankara’ya girişinin engellenmesi İstanbul ve İzmir baroları önünde protesto edildi. İstanbul’da avukatlar ‘Feyzioğlu istifa’ sloganları atarken, İzmir’de ‘Her yer Ankara her yer direniş’ sloganları yükseldi.

İstanbul Barosu önünde toplanan yaklaşık bin avukat “Savunma susmadı, susmayacak”, “Feyzioğlu istifa’’, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. 

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu burada yaptığı açıklamada “Yarın eğer bu durum böyle sürüyorsa büyük bir katılımla adliyelerde olalım. Saat 12.30’da. Mümkünse bir siyah tişörtle olalım” dedi. Ankara'ya alınmayan baro başkanlarının kent girişinde bekleyişlerini sürdürdüklerini dile getiren Moroğlu, onlarla dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Moroğlu avukatların yarın saat 12.30'da Bakırköy, Çağlayan ve Kartal Adliyeleri'nde, saat 18.30’da da yine baro önünde "Savunma Nöbeti" tutacaklarını açıkladı.

İstanbul Barosu

İzmir Barosu önünde toplanan avukatlar da “Boyun eğmedik, boyun eğmeyeceğiz”, “Her yer Ankara her yer direniş” sloganları atarak Ankara’da gerçekleşen engellemeyi kınadı. Avukatlar baro önünde oturma eylemine başladılar.

İkinci saldırı

Ankara'ya girmelerine izin verilmeyen, saatlerce Eskişehir Yolu'nda bekleyen baro başkanlarına ve destek için gelen avukatlara polis akşam saatlerinde bir kez daha saldırdı. 

Baro başkanlarını ve yöneticilerini çember içine alan polis yağmurun bastırmasıyla polis barikatının dışında kalan avukatlara ve buna tepki gösteren barikatın içindeki avukatlara saldırdı. Bölgeye gözaltı aracı getirildi.

Yaşanan arbedede gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Ankara'da ablukadaki avukat ve baro başkanlarına tekrar saldırıldı. Barikatın dışındaki avukatlar sürüklendiler. Gözaltı aracı getirildi. Temel haklarımız gasp ediliyor diye çıktığımız yasal, barışçıl yürüyüşte, tüm demokratik haklarımız ayaklar altına alındı #SavunmaDurdurulamaz" denildi.