Baro başkanları Ankara’ya ‘Savunma Yürüyüşü’ düzenleyecek

İstanbul Barosu avukatlık kanunu değişikliğine karşı yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, eylem sürecini başlattıklarını açıkladı.

Haber Merkezi

İstanbul Barosu baroların yapısını değiştirmeye yönelik girişimlerden vazgeçilmesi talebiyle yapılan tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığını, bu nedenle “eylemlilik sürecini” başlattıklarını açıkladı.

Buna göre 19 Haziran’da Baro başkanları kendi illerinden Ankara’ya doğru “Savunma Yürüyüşü” yapacak ve Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü toplantı taleplerini iletecekler. Teklifin TBMM Komisyonu'na geldiği günse "Duran Başkan" eylemi yapılmasına karar verildi.

İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bugün itibariyle, yapılan tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığını tespit ediyoruz.  

19 Mayıs ve 1 Haziran bildirilerimizde ortaya koyduğumuz kararlılık içerisinde, meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak eylemlilik sürecini bugünden itibaren başlatıyoruz.

Bu yeni süreç, 80 Baro olarak attığımız imzaya yönelik bir sadakatın ifadesidir.

Bu bağlamda;

  •     Eylemlilik sürecine başlama yönündeki irademizi, bugün yaptığımız bu açıklama ile ilan etmeye,
  •     Bu süreçteki 'tarihsel sorumluluğunu' yerine getirmek amacıyla TBB’ni olağanüstü toplantıya davet etmek üzere, Yönetim Kuruluna başvuruda bulunulmasına,
  •     19 Haziran 2020 tarihinde Baro Başkanlarının kendi illerinden Ankara istikametine doğru “Savunma Yürüyüşü” başlatmasına,
  •     Olağanüstü toplantı talep sahibi olan Baro Başkanlarının bu taleplerini TBB’ne teslim etmesine,
  •     21 Haziran Pazar günü, gazetelere ilan verilmek suretiyle, teklifin yasalaşması halinde, yurttaşların uğrayacağı hak kayıplarının anlatılmasına,
  •     Bu süreçte sosyal medyanın etkileşim gücü de değerlendirilerek kamuoyunu aydınlatmaya yönelik çalışmalar yapılmasına,
  •     Teklifin TBMM Komisyonuna geldiği gün, Ankara’da TBMM yolu üzerinde 'Duran Başkan' eylemi yapılmasına,
  •     Teklifin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılması için TBMM’nde çalışma yapılmasına,
  •     Açılan davanın AYM’nde görüşülmesi sırasında 'Son Nöbet' adı altında nöbet tutulmasına,

karar verilmiştir.

İstanbul Barosu olarak, bu sürece dair kararlılığımızın ifadesini vurgulamak üzere, katılımcı tüm barolarımızla ortaklaşarak geliştirilecek bu eylemler dışında, kentimizdeki meslek odaları ile birlikte ayrıca bir çalışma yapılması kararındayız. Diğer taraftan, süreçte meydana gelmesi olası diğer gelişmeler karşısında, yeni çalışmalar da yapılabilecektir.

Yaşamakta olduğumuz gelişmelerin, Baromuzun onurlu geçmişine paralel olarak yönlenmesi uğrunda mücadele etmeyi mevcudiyetimizin temel nedeni saymaktayız.”